Senzational, Muntii Carpati se vad din Bucuresti!

Bucurestenii au parte in aceste zile de februarie de o priveliste extrem de rar intalnita, in sensul ca Muntii Carpati au fost vizibili destul de bine din capitala, cu toate ca normal muntii nu se vad datorita calitatii precare a aerului din atmosfera.
Distanta de pana la Carpati este de doar circa 70 de kilometri, insa in mod obisnuit ei nu pot vedea cu ochiul liber. Explicatia acestui fenomen care se petrece doar uneori in anotimpurile reci, toamna-iarna, este ca atunci cand se inregistreaza vanturi la mari inaltimi si curenti de aer nordici, existand aer curat, rece, polar, atmosfera permite o vizibilitate foarte buna. Cu toate ca la nivelul solului exista poluare, care obtureaza vederea, de la altitudini de peste 1 km atmostfera incepe sa devina limpede si sa nu se inregistreze formatiuni noroase.
Cea mai buna perioada pentru observatie este imediat dupa ce soarele rasare, cand evaporarea este redusa si atmosfera nu este incarcata nici de umezeala, nici de impuritati, mai ales cand se inregsitreaza temperaturi joase.

Comentarii