Un consilier local din Apahida a fost gasit incompatibil de ANI

Ovidiu Traian Buiga este consilier local in comuna Apahida, judetul Cluj, iar potrivit Agentiei Nationale de Integritate, in perioada exercitarii mandatului de consilier local, a participat la deliberarea si adoptarea Hotararii Consiliului local Apahida din data de 31 ianuarie 2013 privind acordarea unui sprijin financiar Clubului Sportiv Somesul 2010 Apahida (dupa ce a semnat raportul de avizare al proiectului de hotarare privind acordarea unui sprijin clubului sportiv), al carui presedinte si membru fondator este. In acelasi timp, sotia consilierului avea calitatea de membru fondator si activa ca secretara a clubului, profilat pe Taekwondo. Ovidiu Buiga a semnat, de asemenea, si raportul de avizare al proiectului de hotarare privind acordarea unui sprijin clubului sportiv.
El este acuzat in raportul agentiei de conflict de interese de natura administrativa, deoarece, potrivit art. 75 lit. a) din Legea nr. 393/2004, „alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: sot, sotie, rude sau afini pana la gradul al doilea inclusiv”. Hotararile adoptate de un consiliu local cu incalcarea prevederilor legii sunt nule de drept, nulitate care se constata de catre instanta de contencios administrativ.
Dupa ramanerea defintiva a raportului de evaluare ANI, actualul consilier nu va mai putea ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani si nici nu va putea candida in vederea obtinerii unei astfel de functii.

Comentarii