Teatrul Maghiar din Cluj la Festivalul din Tokyo




In luna decembrie a acestui an, Teatrul Maghiar de Stat Cluj participa pentru prima oara la Festivalul International Ibsen Tokyo, cu spectacolul Hedda Gabler de H. Ibsen, pus in scena de Andrei Serban.
Spectacolul va fi prezentat publicului japonez pe 10 si 11 decembrie. Turneul a fost posibil datorita sprijinului financiar acordat de Institutul Cultural Roman.
Din programul festivalului fac parte, pe langa trei interpretari diferite ale Heddei Gabler si cateva productii cu Un dusman al poporului, din tari precum Norvegia, Belgia si Japonia.
Mitsuya Mori, directorul artistic al festivalului, a declarat ca scopul celei de-a treia editii a Festivalului International Ibsen este de a oferi, prin interpretari contemporane ale pieselor lui Ibsen, o imagine completa asupra lumii in care traim. Tema centrala din acest an este Ibsen acum.
De asemenea, regizorul Andrei Serban a declarat ca: "Intr-o lume in plina criza economica, in care se vorbeşte doar de salvarea prin bani, de frica de a-şi pierde statutul social, unde dragostea lipseste, iar relaţiile conjugale sunt dezastruoase, in care nu exista alte interese decat grijile materiale, tot ce le ramane personajelor e sa incerce sa dea un sens vieţii crezand in aceste pseudo-valori. De fapt ei sunt oglinda omului din ziua de azi, drama potenţialului uman ramas neimplinit. Intrebarea piesei este: se poate trai fara idealuri?".
Rolul principal este interpretat de Imola Kézdi, alaturi de ea fiind Zsolt Bogdán, Anikó Pethő, Hatházi András, Ervin Szűcs, Csilla Varga, Réka Csutak. Scenografia spectacolului este semnata de Carmencita Brojboiu, Daniela Dima a fost asistent de regie, iar Eszter Biró dramaturgul spectacolului.

Comentarii