Expozitia “Kit incomplet de supravietuire”, luni, la Cluj



La Galeria 45, va avea loc expozitia: Adrian Grecu – Vernisaj, luni 10 aprilie. Expozitia de fata e o continuare a preocuparilor acestuia in domeniul graficii 3D incepute cu 20 de ani in urma.
In 1998 la Galeria Veche din Cluj a prezentat pentru prima data obiecte reale in paralel cu simularile virtuale ale acestora, constand in imagini si animatii generate cu ajutorul softurilor de modelaj si rendering 3D.
De atunci si pana acum experienta vizuala a evoluat spre realitatea augmentata, in care spectatorul interactioneaza cu elementele din spatiul real si anume are posibilitatea sa declanseze anumite procese in jurul imaginii obiectelor reale vazute prin intermediul ecranului telefonului mobil.
Deci functionarea acestei aplicatii este conditionata de prezenta lucrarilor din spatiul real, mai exact de pozitionarea camerei telefonului pe lucrarea reala din expozitie. Practic are loc o filtrare a realitatii, o reinterpretare a acesteia cu elemente grafice personale, virtuale, creative. Acest lucru este posibil prin instalarea pe telefonul mobil al spectatorului a unei prime aplicatii realizate special pentru aceasta expozitie, care poate fi descarcata de pe GooglePlay.
O alta abordare, practic a doua aplicatie este “imersia” in spatiul virtual, in spatiul tabloului, realizat cu ajutorul castilor VR, fie intr-o galerie virtuala asemanatoare spatiului expozitional, fie intr-un tablou celebru cum este “Misterul si melancolia unei strazi” de Giorgio de Chirico.
Aceasta aplicatie este functionala independent, nu e conditionata de prezenta lucrarilor in expozitie, poate fi vizionata in acelasi timp de pe orice meridian. De asemenea poate fi vizionata si online pe ecranul monitorului, accesand adresa web indicata si avand instalat pe computer Playerul corespunzator.
Actul creativ al acestei expozitii nu vine dintr-o negare sau dintr-un orgoliu tehnologic, ci dintr-o revalorizare, din folosirea unor noi mijloace de expresie, fara a afirma vreo ierarhie valorica intre new media si pictura, grafica sau sculptura.
Procesul realizarii acestui tip de lucrari are ca punct de pornire toate acestea. Desenul este la baza tuturor, la fel cum principiul modelajului in lut este aplicat in modelajul virtual. Se opereaza cu aceleasi elemente: forma, lumina, culoare.

Comentarii