In urmatorii patru ani salariile din Cluj vor avea cea mai mare crestere din tara


Salariile angajatilor romani din companiile private vor creste cu 4,5% pe an, potrivit estimarilor angajatorilor care participa la studiul salarial al Mercer, dublu fata de nivelul cresterilor efectuate de companiile din Europa de Vest, unde se aplica majorari salariale mai mici, dar la salarii mult mai mari.
In urmatorii patru ani, salariile angajatilor romani vor continua sa creasca, mai ales in zonele in care se fac investitii puternice, a spus Alina Popescu, talent information solution leader pentru Romania si regiunea Balcani in cadrul companiei de HR Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.
Daca ar fi sa ne uitam la harta salariilor pe judete, consider ca in Cluj va exista cea mai mare rata de crestere in urmatorii patru ani, de 10% pe an, indiferent de deciziile guvernamentale. Apoi, urmeaza Brasov si Iasi cu cresteri de 7% pe an, in timp ce in Sibiu, Alba, Timis, Bucuresti si Arges se vor inregistra cresteri de 6% pe an”, a explicat Alina Popescu, prezenta la emisiunea online de business ZF Live.
In numai sapte judete din toata tara, inclusiv Bucuresti-Ilfov, sunt salarii peste sau apropiate de media nationala. Judetul Cluj este al doilea din Romania la venituri/cap de locuitor, cu un castig mediu de 2.504 lei. Judetul cu cel mai mic salariu mediu net din Romania in 2017, dupa datele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) nu e nici Vaslui, nici Teleorman, cum ar fi opinia publica tentata sa creada, ci unul aflat in plina prabusire economica: judetul Neamt - adica 1.690 lei, ceva mai mult de jumatate din cat se castiga in Bucuresti (3.139 lei) si cu aproape 1.000 de lei mai putin decat in Cluj, potrivit datelor centralizate de Economica.net.
Cetatenii din alte 16 judete au in medie castiguri de sub 1.900 de lei. In numai sapte judete din toata tara, inclusiv Bucuresti-Ilfov, sunt salarii peste sau apropiate de media nationala.
Potrivit aceleiasi prognoze, salariul mediu net lunar pe economie va creste de la 2.047 lei, anul trecut, la 2.864 de lei, in anul 2020. Asadar, o crestere, la nivel national, de 39,9%, incepand din acest an pana in 2020.
Salariile vor creste, in fiecare regiune, cu procente cuprinse intre 38 si 42% si, chiar daca in cea mai dezvoltata zona din Romania, Bucuresti-Ilfov, ritmul de crestere a salariilor va fi usor inferior mediei nationale, in termeni de "bani in mana", diferentele fata de restul tarii vor fi tot mai mari.
Astfel, daca acum in Bucuresti se castiga, in medie, cu circa 1.100 de lei mai mult decat in regiunea Moldovei, in 2020, diferenta de salarii dintre cele doua regiuni va ajunge la aproape 1.500 de lei.

Comentarii