Festival maghiar la Castelul din Gilau


A doua editie a festivalului Várkert, eveniment ce promoveaza traditiile culturale maghiare din Transilvania, valorifica potentialul turistic al zonei si incurajeaza dialogul intercultural, va avea loc, in perioada 27-28 mai 2017, la Castelului din Gilau.
Pe toata durata weekend-ului, organizatorii se vor concentra indeosebi pe evenimente destinate copiilor si familiilor, precum activitati ecvestre, concursuri de orientare sportiva, de dibacie pentru copii si adulti, teatru de papusi, jocuri istorice medievale.
In plus, programul include evenimente de literatura, arte plastice, sport si stil de viata sanatos, condimentate cu programe de muzica si dansuri populare, cort cu activitati pentru adolescenti, demonstratii culinare, baruri artizanale.
In parcul castelului isi va face aparitia si Satul Medieval Emese Park cu programe precum: jocuri medievale, tir cu arbaleta si cu arcul, prezentari ale mestesugurilor medievale, cusca infamiei, carusel medieval din lemn, muzicanti, cobzari, menestreli. Cei interesati vor avea sansa de a vedea "pe viu" cum se fac sapaturile arheologice.
Activitati permanente
Traseu tirolian, targ mestesugaresc, targ de carti, jocuri medievale, muzica maghiara in costume de epoca din perioada ocuparii otomane, terase de bere artizanala, sapaturi arheologice „pe viu".
Sambata, 27 mai
11:00 - 18:00 Tururi ghidate ale castelului - Frumusete ascunsa in frunzis: Istoria Castelului de la Gilau. Plecare din ora in ora de la Castrumul roman. Turul in limba romana incepe la ora 18 (Organizator: Asociatia Korzó)
12:00 Deschiderea oficiala a Festivalului
12:15 Deschiderea expozitiei de vederi postale, selectate din arhiva personala a lui Győr László, colectionar
13:00 Spectacolul Ansamblului Popular de Copii „Tulipántos" si al Ansamblului Folcloric „Cununita Apusenilor" apartinand Casei de Cultura „Dumitru Sopon" din Gilau
14:00 Prezentare de carte - Ferencz, Gábor: A kő marad. Közép-erdélyi kastélyok (Pietrele raman. Castele Transilvanene)
15:00 Prezentare de carte - Hover, Zsolt: A Kalotaszegi Madárleány (Fata-pasare din Tara Calatei)
17:00 Nemdevár - Serata tinerilor autori. Participa: Benji Horváth, László Edgár Varga, Zsolt Visky, Zalán Serestély. Moderator: Ferenc André (Organizator: E-MIL)
18:00 Spectacol ecvestru. Loc de desfasurare: Parcul Castelului
Taur la protap - degustare.
Programe pentru copii
10:00 - 17:00 Jocuri de copii din copilaria parintilor si bunicilor. Loc de desfasurare: Cortul pentru copii (Organizator: Asociatia Copacul Vietii)
10:00 - 18:00 Loc de repaus pentru cei mai mici. Loc de desfasurare: Cortul pentru copii (Organizator: Asociatia Copacul Vietii)
12.00 Castelul Copiilor - Recital de povesti si poezii. Invitati: Imre József Balázs, István Berszán, Noémi László. Amfitrion: Zsolt Karácsonyi. Loc de desfasurare: Cortul pentru copii (Organizator: E-MIL)
13:00 Campionat de fotbal pentru copii „Dribli". Participa: echipele de fotbal Dribli din Tara Calatei, Campia Transilvaniei si ale Clujului. Loc de desfasurare: Terenul de fotbal (Organizator: Clubul de fotbal pentru copii „Dribli")
14:00 Competitie distractiva - concursuri de dibacie si de lovituri la poarta. Grupe de varsta: 4-7 ani, 8-11 ani, 12-99 ani. Inscrieri la locul de desfasurare. Loc de desfasurare: Terenul de fotbal (Organizator: Clubul de fotbal pentru copii „Dribli")
14:00 Joc dramatic cu Tünde Kocsis si Krisztina Sipos, artistii Teatrului de Papusi „Puck". Loc de desfasurare: Cortul pentru copii (Organizator: Asociatia Copacul Vietii)
15:00 Spectacol de teatru de papusi - Daca as fi Matia Corvinul... Spectacolul Teatrului de Papusi Puck. Loc de desfasurare: Cortul pentru copii (Organizator: Asociatia Copacul Vietii)
Program muzical
16:00 Concert Evilági. Loc de desfasurare: Scena mica
18:00 Concert Ripoff Raskolnikov. Loc de desfasurare: Scena mica
19:00 Concert Hot Jazz Band. Loc de desfasurare: Scena mare
21:00 Concert Parno Graszt. Loc de desfasurare: Scena mare
22:30 Petreceri in 3 locatii
Petrecere Retro cu Sunny Dance Band. Loc de desfasurare: Scena mica
Casa de dans popular cu ansamblul Tokos (Organizator: Casa Traditiilor) Loc de desfasurare: Cortul folk
VárkertDepo Party cu DJ Palotai, DJ Infragandhi, DJ Missile. Loc de desfasurare: Cortul Party
Duminica, 28 mai
11:00 - 18:00 Tururi ghidate ale castelului in limba maghiara - Frumusete ascunsa in frunzis: Istoria Castelului de la Gilau. Plecare din ora in ora de la Castrumul roman. Turul in limba romana incepe la ora 18 (Organizator: Asociatia Korzó)
11:00 Concurs de orientare sportiva pentru copii si adulti. Inscrieri la locul de desfasurare, intre orele 10-12. (Organizator: Asociatia Pro Orientare, Clubul Sportiv Transilva)
17:00 Spectacol ecvestru. Loc de desfasurare: Parcul Castelului
Programe pentru copii
11:00 Scamatorie interactiva cu magicianul Belloni. Loc de desfasurare: Cortul pentru copii
12:00 - 18:00 Activitati artizanale in 5 „ateliere": jucarii din fire, pasla, saci de carpa, rogoz, rachita, jocuri de dibacie si sportive. Loc de desfasurare: Cortul pentru copii (Organizator: Societatea Maghiara de Cultura din Transilvania - Casa Memoriala Györkös Mányi Albert, in cadrul Programului JelesNapTár)
13:00 Casa de dans popular - Canta ansamblul Harmadik. Educatori: József si Zsuzsa Both. Loc de desfasurare: Cortul pentru copii. Loc de desfasurare: Cortul pentru copii (Organizator: Societatea Maghiara de Cultura din Transilvania - Casa Memoriala Györkös Mányi Albert, in cadrul Programului JelesNapTár)
15:00 Spectacol de teatru de papusi - Vitéz László si moara blestemata. Spectacolul Teatrului de Papusi Keljfeljancsi. Loc de desfasurare: Cortul pentru copii (Organizator: Societatea Maghiara de Cultura din Transilvania - Casa Memoriala Györkös Mányi Albert, in cadrul Programului JelesNapTár)
Program muzical
14:00 Prezentare de instrumente muzicale de catre trupa Héttorony Hangászok.Loc de desfasurare: Scena mica
16:00 Concert Folker. Loc de desfasurare: Scena mica
17:00 Concert Old Boys. Loc de desfasurare: Scena mare
19:00 Concert Veronika Harcsa - Bálint Gyémánt. Loc de desfasurare: Scena mica
20:30 Concert Csík Band. Loc de desfasurare: Scena mare
22:00 Casa de dans popular cu ansamblul Harmadik Zenekar. Loc de desfasurare: Cortul folk
Biletul de o zi costa 30 lei, iar cel de weekend 50 lei. Copiii sub 14 ani si liceenii din anii terminali beneficiaza de gratuitate.
Reabilitarea castelului din Gilau: 5 milioane de euro
Proprietarii domeniului Rakoczi-Banffy (11 ha) au respins propunerile unor investitori interesati de teren pentru un proiect imobiliar. Castelul a fost cumparat de la mostenitorul Thomas Barcsay de catre Elek Nagy (Ungaria) care vrea sa ii pastreze specificul, fiind acum administrat de Fundatia Traditio Transylvanica. Renovarea presupune fonduri de 5 milioane de euro. Castelul a fost ridicat in sec. XV, in stil gotic, apoi renascentist, servind ca model de constructie cu patru bastioane pentru cel din Bontida. In 1911 a fost recuperat de contesa Ecaterina Barcsay, fiind detinut pana in 1948. Apoi a fost folosit ca scoala pentru copii cu dizabilitati, scapand de distrugere, si retrocedat in 2002 lui Thomas Barcsay.

Comentarii