Festivalul Bunatatilor Traditionale de la Marisel


Festivalul Bunatatilor Traditionale de la Marisel va avea loc vineri, 26 mai 2017, incepand cu ora 12:00, la Scoala Gimnaziala „Pelaghia Rosu”.
La manifestarea aflata la cea de-a V-a editie si desfasurata in cadrul proiectului national „Tezaur cultural apusean - practici ancestrale in context contemporan” vor participa aproximativ 300 de elevi insotiti de parinti si de cadre didactice. Proveniti din peste 20 de scoli din 15 judete ale tarii, elevii participanti se vor intrece in cadrul mai multor sectiuni.
Ma bucura interesul manifestat de acesti copii pentru tot ceea ce inseamna valori autentice romanesti pentru ca lor le revine misiunea de a mentine vii si de a duce mai departe toate aceste traditii si obiceiuri ce tin de identitatea noastra nationala”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
Astfel, in cadrul sectiunii de creatie literar-istorica copiii vor prezenta, in format video, monografiile localitatilor de provenienta iar in cadrul sectiunii de creatie artistica va avea loc parada si prezentarea costumelor populare traditionale, parada cailor - concurs cai de frumusete la care participa doar elevii din Marisel, organizarea unor expozitii de fotografie cu imagini relevante din zona scolilor prezente si a unor expozitii - ateliere mestesugaresti cu ornamente, obiecte din lut si lemn, sculpturi, picturi pe sticla sau lemn, tesaturi, cusaturi etc.
De asemenea, la sectiunea de creatie arta culinara vor fi amplasate standuri cu produse traditionale agroalimentare naturale si/sau conservate iar elevii si parintii de la scoala gazda vor gati preparate traditionale in aer liber. La sectiunea creatie folclorica, tinerii vor interpreta cantece populare si vor prezenta dansuri traditionale din zona de provenienta. La finalul competitiei, un juriu de specialitate va desemna castigatorii la toate sectiunile, care vor primi premii si diplome.
Manifestarea va continua incepand cu ora 17:30 cu un spectacol folcloric sustinut de interpreti locali si invitati, precum Cosmin Mocean, Grupul „Izvoare", Eugenia Corpodean Ciceu, Daiana Lavinia Maris, Sorin Ionel Braileanu, Violeta Goia Tuinete si Dragos Campean.
Intregul eveniment va fi prezentat de coordonatorul proiectului, profesorul Sorin Ionel Braileanu, iar festivalul se va incheia cu un foc de tabara.
Festivalul Bunatatilor Traditionale de la Marisel are ca scop dezvoltarea interesului elevilor din invatamantul preuniversitar pentru cunoasterea, pastrarea si transmiterea portului popular, a traditiilor si obiceiurilor specifice locale si dezvoltarea dragostei pentru valorile romanesti.

Comentarii