Zilele Clujului 2017 – ce surprize vom avea


Primaria Cluj a facut publice primele date despre evenimentele din cadrul Zilele Clujului. Peste 100 de evenimente in 30 de locuri din oras timp de 4 zile, una din cele mai complexe sarbatori din Romania.
Cea de-a VII-a editie a Zilelor Clujului va avea loc in perioada 25-28 mai 2017. Festivalul se va desfasura in 30 de locuri din oras, va cuprinde peste 100 de evenimente si angreneaza peste 50 de parteneri din randul asociatiilor, organizatiilor sau institutiilor clujene.
Tema editiei din acest an este “Orasul se conecteaza”. Programul editiei 2017 a fost conturat multumita implicarii active a comunitatii clujene, care a transmis un numar impresionant de propuneri.
PIATA UNIRII va gazdui in fiecare seara cate un spectacol tematic, astfel:
Joi, 25 mai, ora 21:00 – Teatrul National Cluj-Napoca va iesi in spatiul public cu spectacolul „Insula” dupa Gellu Naum: un spectacol-concert cu cei mai indragiti actori clujeni, dupa muzica Adei Milea, scenografia de Valentin Codoiu, asistent regie – Andreea Iacob.
Vineri, 26 mai, ora 18:00 – va invitam sa luati parte la o experienta muzicala desavarsita unde aproximativ 1500 de elevi din Cluj-Napoca se vor reuni alaturi de Young Famous Orchestra, formand cel de-al patrulea eveniment de „community building” dupa conceptul educational al prof. Anamaria Eli. Invitati speciali: Ilinca Bacila & Alex Florea si tanara artista Katia.
Tematica zilei de vineri va fi adresata in mod special sufletelor tinere, astfel, programul va continua cu concerte sustinute de Arpy & Zip Band, Ilinca Bacila & Alex Florea Official, Directia 5, Alternosfera, Zdob si Zdub.
Seara se va incheia cu un impresionant spectacol de „video mapping”.
Sambata 27 mai, incepand cu ora 19:00 – vom continua cu traditionala seara de muzica clasica din cadrul Zilelor Clujului. Vor imparti aceeasi scena Academic Bigg Dimm a’ Band, orchestra si solistii Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, Opera Nationala Romana Cluj-Napoca si Opera Maghiara Cluj, in evenimentului asteptat cu drag an de an, „Gala Operelor Clujene”.
Spectacolul va continua cu opera „Carmina Burana” a Filarmonicii de Stat “Transilvania”, alaturi Baletul Operei Nationale Cluj-Napoca, Cristina Pasaroiu, Stefan von Korch, Florin Estefan; dirijor: David Crescenzi.
Seara se va incheia la ora 22:45 cu un spectacol de artificii.
Un alt moment cheie al zilei de sambata va fi „Parada Zilelor Clujului”, care incepe la ora 17:00 in Piata Unirii.
Duminica, 28 mai, va fi ziua dedicata traditiilor si folclorului. Astfel, incepand cu ora 14:00, cei mai indragiti interpreti de muzica populara ne vor incanta cu repertorii din folclorul romanesc. Printre acestia se numara: Mariana Sfechis, Maria Golban Somlea, Marius Ciprian Pop, Vasile Coca, Nastacuta Iuga, Daniela Condurache, Ionut Fulea, Mariana Deac, Sava Negrean Brudascu, Dumitru Farcas, Aurel Tamas, dar si indragite ansambluri folclorice.
PIATA MUZEULUI
Unul dintre cele mai primitoare si iubite locuri din oras va gazdui, timp de 3 zile, diferite concerte si momente artistice memorabile. Astfel, vineri vom avea o seara acustica in compania lui Radu Farcane si Andrei Crisztea, Matcka acoustic set, Aminda & Roje – un nou proiect muzical si David, Adela & Origen Todoran – acoustic show.
Sambata ii vom avea pe scena din Piata Muzeului pe unii dintre cei mai apreciati DJ clujeni – Dj Zo, Made from Scratch, Danaga, seara culminand cu Blanilla & The Flying Quartet.
Seara de duminica ofera cadrul perfect pentru conectarea muzicii prin ritmuri inedite, oferite de artisti precum Musai Soundworks, Florin Stefan, Dj Carkeys & Harp Swan, Say What Trio.
STR. M. KOGALNICEANU va fi timp de 3 zile locul mai multor activitati:
Promenada Multiculturalitatii – Universitatea Babes-Bolyai, prin Centrul de Cooperari Internationale, este alaturi de noi si in acest an la Zilele Clujului. Evenimentul “promenada multiculturalitatii” reuneste institutele si centrele culturale, facultatile, liniile de studiu, muzeele si alte departamente ale Universitatii.
Tot pe strada Mihail Kogalniceanu vor avea loc si Targul Mesterilor Populari Clujeni si Promenada Cartilor.
Festivalul Culinar International – restaurantele cu specific international din Cluj-Napoca vor pregati timp de 3 zile specialitati culinare, iar maestri bucatari vor sustine demonstratii gastronomice.
Concerte live – Serile de pe str. Mihail Kogalniceanu se vor incheia cu concerte de muzica live oferite de trupe clujene. Printre acestea se numara: Incognito, Take Five Band, Trupa Reea, Score Band, dar si Voltaj Academy, Rock Academy si The Beat School.
ZILELE MANASTURULUI
Asociatia Colectiv A a pregatit in colaborare cu locuitorii cartierului Manastur activitati dedicate copiilor, tinerilor, dezbateri de cartier, concerte live, teatru si multe altele, reunite sub cupola Zilele Manasturului #5. O parte din activitatile propuse vor avea loc in zona La Terenuri – Spatiu Comun in Manastur, iar altele la Cinema Dacia. Printre artistii invitati in cele doua locuri din cartier se numara: The Minions Pink Tattoos, Taraf de Cluj Emeric si altii.
STR. POTAISSA – ZIDUL CETATII
In cadrul Taberei Antice si Medievale, Zidul Cetatii va gazdui activitati interesante precum demonstratii de lupte, ateliere de pielarie, fierarie, olarit, ceramica, tesatorie, fierarie, teatru, scenete, dansuri medievale, spectacol jonglerii cu focul.
PARCUL CENTRAL “SIMION BARNUTIU”
Casino Centru de Cultura Urbana Cluj va gazdui un concert-spectacol – „Ocolul Pamantului in 21 de melodii”, teatru de copii, expozitiile „Clujul are farmec” si „Podurile Clujului”.
In Parcul Central vor avea loc concomitent mai multe evenimente distractive, culturale si interactive: Ziua Africii, The Fun Zone (escalada, tiroliana, sumo, tir cu talere, ateliere pentru copii, origami, pictura, plimbari cu canoe pe lacul Chios), Campionatul national de street workout, Parada Automobilelor Retro, teatrul Reactor pentru copii, activitati asistate de caini, terapie prin arta etc.
Alte locuri importante in care se vor desfasura evenimente de Zilele Clujului sunt Turnul Croitorilor Centru de Cultura Urbana Cluj, CINEMA MARASTI si Cinematograful Dacia, Padurea Hoia-Baciu, Piata 14 Iulie, unde vor avea loc proiectii de film si desene animate, planetariu mobil, lansari de carte, tururi ghidate, concurs de escape, concerte si expozitii.
NOUTATILE EDITIEI:
Parcul Cetatuie
Un loc interesant in cadrul Zilelor Clujului este Parcul Cetatuie unde mult indragitii Beard Brothers vor avea “coltisorul” lor – Beard Brothers Community Corner. Pe parcursul zilei vor avea loc diferite activitati sportive, “face painting”, “jocurile copilariei”, diferite ateliere, lupta in costume sumo, “biblioteca vie”, “baloane cu faina”, Pac Man, cursa pe picioare de lemn, zona de relaxare, iar seara concerte si voie buna.
Strada Andrei Saguna
Dam farmec strazilor Andrei Saguna si David Ferenc la Zilele Clujului! Muzica, reprezentatii stradale, magie va asteapta aici sambata si duminica, 27 si 28 mai, de la ora 16:00 si pana dupa lasarea serii, la 22:00. Va invitam sa descoperiti arta in strada!
Platoul Cetatuii
Va fi locul unde, pentru seara de sambata, 27 mai, echipa REACTOR de creatie si experiment pregateste piesa de teatru “Proteine Fluorescente”, iar mai apoi vom putea viziona proiectia filmului “Usturoi” – Filmul Usturoi in prezenta actorilor si producatorilor.
Strada Iuliu Maniu
Sambata, 27 mai, incepand cu ora 21:00 in pline zile de sarbatoare, Clujul merita o masa a comunitatii, Midnight Snack la Zilele Clujului- unde atmosfera va fi intretinuta de muzica buna si de catre cei care aleg sa se aseze la masa, sa participe. Contactul interuman va fi elementul cheie pe care se va pune focus in aceasta activitate inedita din programul festivalului.
H33 – Social Innovation Hub
Urbannect ne cheama pe Horea 33 – cea mai noua si de impact locatie din oras, sa ne intalnim, sa ascultam povesti, dar si sa cream impreuna altele noi. Vom lucra in cadrul atelierelor destinate tuturor varstelor, vom viziona filme despre orase si locuitorii acestora si vom vorbi impreuna despre ce este si ce trebuie sa fie viata urbana si inovatia sociala.
Piata Unirii
Vineri, in jurul orei 23:00, anumite cladiri din punctul zero al orasului vor prinde viata si forma printr-un spectacol captivant de video-mapping.

Comentarii