3.000 de persoane asteptate azi la deschiderea TIFF 2017


Peste 3.000 de persoane sunt asteptate la gala de deschidere a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), programata vineri, la ora 20:45, in Piata Unirii Open Air. Pana pe 11 iunie, publicul se va bucura de sute de filme, concerte, expozitii, workshop-uri, dezbateri si lansari. Vanzarile de bilete au inregistrat un record anul acesta: pana in dimineata de 2 iunie, s-au vandut cu 170% mai multe bilete in avans decat in 2016, iar unele proiectii sunt deja sold-out.
In Piata Unirii Open Air a fost instalat cel mai mare ecran in aer liber din istoria festivalului si unul dintre cele mai mari din Europa Centrala si de Est. Primul film proiectat pe acest ecran este Regele Belgiei/ King of the Belgians, comedia spumoasa care urmareste aventurile unui rege belgian prin tarile balcanice.
Sirenele de la Marea Neagra, corul feminin din film, aduce in concert cateva dintre cele mai bune voci din corurile faimoase ale Bulgariei, alaturi de Nina Nikolina, vedeta a muzicii populare in tara vecina. Alaturi de ele, vor urca pe scena la deschidere regizoarea Jessica Woodworth, protagonistul filmului - Peter Van den Begin, si actorul Titus de Voogdt.
Vestea buna pentru bucuresteni este ca, pentru prima data, intre 2-11 iunie, cele 10 filme prezentate in Piata Unirii vor rula, simultan, in Bucuresti, la Cinema City din AFI Cotroceni, de la aceeasi ora: 21.45.
Pe 3 iunie, va fi inaugurat noul program al TIFF, dedicat tehnologiei viitorului in cinema: InfiniTIFF, in fosta Casa de Moda din Cluj (George Baritiu, 4-6). Spectatorii vor putea testa echipamente de ultima ora si urmari cele mai noi filme realizate in Virtual Reality. Totodata, vor fi printre primii care vor trai experienta Doom Room, o instalatie interzisa celor sub 18 ani, adusa in avanpremiera din Danemarca. Sase persoane vor intra simultan in jocul de auto-descoperire propus de instalatia care include elemente performative si VR. InfiniTIFF cuprinde si cinema interactiv, workshop-uri, intalniri cu vloggeri cunoscuti, expozitii, vizionari de scurtmetraje si clipuri Youtube. Tot sambata, britanicii care au umplut sali uriase din Londra, Public Service Broadcasting, isi aduc show-ul muzical si vizual spectaculos la Casa de Cultura a Studentilor, de la 19.00.
In week-end, spectatorii TIFF, mari si mici, se pregatesc pentru doua zile de jocuri, muzica si filme la Castelul Banffy de la Bontida.
Pe 3 si 4 iunie, intre 12:00 si 17:00, copiii vor avea de ales intre zeci de ateliere gandite special pentru ei. Vor invata sa cante la frunza, sa pregateasca dulceata de capsuni, sa construiasca folosind materiale gasite in natura, sa picteze pe ceramica sau sa acorde primul ajutor.
Seara, de la 21.45, incepe distractia pentru cei mari: sambata, vor putea urmari pe ecran mare Roar: Sub asediul fiarelor, considerat „cel mai periculos film facut vreodata'', iar duminica, Metropolis, distopia regizorului expresionist Fritz Lang in 1927, va fi acompaniata live de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger.
Cei mici au deschis seria de proiectii, in prima zi de festival, cu primele filme din EducaTIFF, iar in zilele urmatoare ii asteapta ateliere, seminarii de critica de film si alte surprize.
O proiectia caritabila va fi dedicata anul acesta campaniei Enough is Enough, initiata de Beard Brothers. Luni, pe 5 iunie, de la ora 21:45, la Casa de Cultura a Studentilor va rula Petrecerea/The Party, urmand ca fondurile obtinute in urma vanzarii biletelor sa fie investite in utilarea Sectiei de arsi din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca. Cel mai nou film regizat de Sally Potter este o satira la adresa elitei metropolitane britanice si a avut premiera in competitie la Berlin. Doua lozuri (r. Paul Negoescu), va fi proiectat in cadrul unui eveniment dedicat persoanelor cu deficiente de vedere miercuri, pe 7 iunie, de la ora 19:30, la Cinema Marasti. Premiera mondiala a filmului a avut loc anul trecut, la TIFF.
Printre noutatile editiei se numara sectiunea dedicata exclusiv adultilor.
Carte Blanche Viva Erotica aduce filme "fara perdea" din programul Viva Erotica Festival din Helsinki. Cinefilii se vor delecta cu copiile pe 35 mm sau 16 mm ale clasicelor Diavolul in doamna Jones/ The Devil in Miss Jones (1973), regizat de Gerard Damiano (Premiul pentru intreaga activitate oferit de Adult Film Association of America in 1989), sau Mano Destra (r. Cleo Übelmann, 1986), un studiu erotic cu doua lesbiene. Ajunge la Cluj Sensuela (r. Teuvo Tulio, 1972), considerat „cel mai ciudat film finlandez facut vreodata", dar si povestea care a facut multa valva la momentul lansarii - Femeia electrica/ Randy (r. Phillip Schuman, 1970). Wet Dreams (1974) este o compilatie de noua filme despre sex semnate, printre altii, de Max Fischer, Lasse Braun sau Nicholas Ray, iar mixul Candy Store include scurtmetraje din arhiva festivalului finlandez.

Comentarii