Ziua Universala a Iei, sarbatorita la Muzeul Etnografic din Cluj


Vernisajul expozitiei „Decor, eleganta, stil – camasa femeiasca traditionala de Margau” va avea loc vineri, 23 iunie 2017, ora 13.00, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, iar expozitia poate fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 10.00-18.00, in perioada 23 iunie - 30 iulie 2017.
Alegerea datei vernisajului nu este intamplatoare. Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a alaturat de la bun inceput initiativei comunitatii online "La Blouse Roumaine" de a sarbatori Ziua Universala a Iei, oferind publicului vizitator in mod regulat, in jurul Sanzienelor, cate o expozitie care pune in valoare exemplare rare si valoroase din colectia de camasi a institutiei. In anul 2015 am prezentat o selectie ampla din colectia Bratianu-Cantacuzino, in anul 2016 am abordat, in paralel, problema respectarii statutului piesei originale de port si cea a cultivarii traditiei in costum prin replici si piese de inspiratie traditionala, cu implicarea membrilor grupului "Semne cusute".
Anul acesta am ales sa prezentam o selectie de camasi originale, de mare vechime, dintr-o zona restransa: comuna Margau, situata in Depresiunea Calatele, judetul Cluj. Majoritatea pieselor expuse au fost colectionate de catre inimoasa invatatoare Maria Panea, originara din localitatea Margau, si a fost donata muzeului in anul 1975, prezenta expozitie reprezentand un gest de recunostinta adus acestei atitudini de inalta tinuta civica.
Este foarte rar ca un muzeu sa posede o colectie atat de mare - peste 350 de exemplare -dintr-un singur tip de artefact si dintr-o singura comuna. O asemenea situatie face posibila o analiza aprofundata a bogatiei stilistice, a evolutiei structurale, a decorului, a tehnicilor de ornamentare intalnite la somptuoasa camasa margaoana. In acelasi timp, expozitia constituie un omagiu adus fetelor si femeilor de odinioara, care - creand aceste piese de mare diversitate decorativa si inalta valoare artistica - au generat un fond inestimabil de modele pentru creatoarele contemporane dornice sa se conecteze la fluxul creator al artei traditionale.

Comentarii