Editia din acest an a Transylvania History Days cuprinde batalii intre daci si romani, lupte de gladiatori si dansuri antice


Cea de-a patra editie a festivalului Transylvania History Days va avea loc între 18 si 20 august 2017, pe malul Somesului, la vest de podul Garibaldi (langa parcul “La butuci”).
Reconstituiri ale unor batalii intre daci si romani, lupte de gladiatori, dansuri antice, elemente de viata cotidiana antica, prezentarea echipamentelor militare, ateliere de fierarie, gastronomie si mestesuguri antice, toate vor putea fi urmarite intre 18 si 20 august, pe Malul Somesului. Un moment special va avea loc sambata, 19 august, cand se va reconstitui un ritual funerar demn de un imparat, pentru a marca implinirea a 1900 de la moartea lui Traian. Totul va fi posibil cu ajutorul trupelor de reconstituire istorica Terra Dacica Aeterna (Cluj-Napoca), Garda Apulum (Alba-Iulia) si Virtus Antiqua (Cluj-Napoca).
Cinemobilul va fi prezent si el pe Malul Somesului vineri, 18 august, de la ora 21:00, cu proiectia filmului Usturoi, in regia lui Lucian Alexandrescu.
Scopul nostru este sa scoatem istoria din carti si sa o aducem mai aproape de comunitate. Ne dorim ca, intr-o forma atractiva, sa prezentam lumea antica atat celor mici, cat si celor mari. Anul acesta comemoram 1900 de ani de la moartea imparatului Traian, cuceritorul Daciei, motiv pentru care am decis ca tematica editiei a patra a Transylvania History Days sa se centreze in jurul Imperiului Roman”, a spus Anamaria Pop, directorul festivalului. „Acest proiect este creatia unei tinere echipe de absolventi ai Facultatii de Istorie, si nu numai. Consideram ca acest eveniment este mai mult decat important si necesar intr-o comunitate evoluata din punct de vedere cultural, cum este cea clujeana”.
Pe perioada celor trei zile de festival, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei ofera gratuitate pentru vizitarea celor doua expozitii temporare 3D ROMA - SARMIZEGETUSA. TURN ON THE HISTORY, care reprezinta un concept unic, combinand artefactele reale ce vor putea fi descoperite de vizitatori intr-un mod ingenios, cu restaurarea digitala 3D a acestora, si INCURSIUNI ANTICE IN SPATIUL VIRTUAL, ce are un caracter mixt real-virtual si in care vizitatorii pot interactiona prin intermediul tehnicii moderne cu artefactele si monumentele dacice.
In cadrul Transylvania History Days 2017 va avea loc si o conferinta vineri, 18 august, incepand cu ora 16:00, la Muzeul Etnografic, intitulata Dialoguri despre istoria Clujului, care isi propune sa urmareasca evolutia Clujului de-a lungul secolelor. Conferinta este organizata in parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Asociatia Vechiul Cluj.

Comentarii