Somes Sunt Riveran, de maine la Cluj


Somes Sunt Riveran se va desfasura in acest an intre 11 si 13 august 2017, cu accent pe ziua de sambata. Miza este reactivarea zonelor din preajma Somesului, zone in care nu se intampla de regula nimic.
Zece parteneri ai Centrului Cultural Clujean isi vor da mana pentru a putea da viata Somesului din cartierul Grigorescu si pana in zona Parcului Armatura. "Daca anul trecut printre evenimentele care s-au derulat s-au numarat o cursa caritabila de ratuste pe Somes, o "regata" de barcute realizate din hartie, s-au amplasat pe Somes diverse instalatii precum barca de hartie, realizata de artistul Blajin, parcurile Armatura si Feroviarilor au reintrat in circuitul urban gratie evenimentelor pe care mai multe ONG-uri le-au realizat in ele, pentru 2017 ne propunem sa privim Somesul dintr-o alta perspectiva", spun organizatorii evenimentului.
Treptele Strandului SUN - sau intrarea Somesului in Cluj-Napoca, vor gazdui evenimente sambata, 12 august. Atunci gazdui mai multe discutii despre rolul apei in jurul nostru cu accent pe initiativa intitulata Povestile apei - nomadul non-conformist in care s-a nascut viata. O calatorie intre Cer. Pamant si Ocean alaturi de Anna Maria Balazs pe malul Somesului Mic. Accesul este liber si evenimentul se va intampla doar pe 12 august. Evenimentul este realizat de catre Scena Urbana.
Plaja Grigorescu - considerata un reper pe harta Clujului gratie denumirii si aspectului, plaja Grigorescu se va transforma intr-o oaza de vacanta, o detinatie de relaxare pentru vecini si nu numai. Mai multe piscine vor fi amenajate in zona, alaturi de structuri de tip instalatii care vor transforma zona. Vor fi amenajate baruri si o scena de concerte pe care seara de seara vor concerta trupe si artisti locali. O linie de tiroliana va fi de asemenea amplasata in aceasta zona, iar cei mici si cei mari vor fi invitati in fiecare zi la diverse ateliere, workshop-uri, discutii si expozitii de catre organizatori. Accesul este liber.
Tot in cadrul Plajei Grigorescu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei va sustine atelierul de creatie Pietricel prin intermediul caruia cei mici vor fi familiarizati cu elemente ale preistoriei de tipul vaselor de lut sau mastilor. Copii vor recrea la randul lor obiecte ceramice sub indrumarea specialistilor MNIT. Activitatea se va desfasura sambata in zona The Box.
Zona cuprinsa intre podurile albastru Zodiac si podul Garibaldi se va transforma in prima zona navigabila a Somesului. In weekend-ul 12-13 august Somes Delivery readuc ambarcatiunile usoare pe Somes, intre Podul Garibaldi si Podul Zburator (Podul Albastru), pentru a sublinia inca o data potentialul de utilizare ca agrement pe apa a acestui segment de rau. Punctele de imbarcare pentru plimbarile pe apa vor fi Pontonul pe Somes din zona Salii Sporturilor "Horia Demian" si Debarcaderul din zona "La Butuci". Aceste doua amenajari temporare au fost construite pentru editia din acest an a Somes Delivery, din luna iunie, cu scopul de a aduce oamenii mai aproape de apa si de a testa noi utilizari ale Somesului din Cluj. Inchirierea ambarcatiunilor se face gratuit. Programul plimbarilor pe apa in cele doua zile va fi intre 10.00 am - 20.00 pm.
Podurile de peste Somes vor fi activate de catre reprezentantii Casei Municipale de Cultura care propun prin grupul de epigramisti realizarea unei harti virtuale care sa contina podurile peste Somes si epigrame legate de aceste locatii (podul Napoca, podul Horea, podul Garibaldi, pasarela Feroviarilor, podul Baraj - Grigorescu, podul Zodiac).
Podul Elisabeta si Cetatuia vor beneficia de amplasarea unor machete pentru turisti si pentru deficientii de vedere gratie aportului adus de grupurile Impact formate din elevi ai Clubului de Initiativa Comunitara Impact din cadrul Liceului Teoretic Onisifor Ghibu.
Parcul Feroviarilor va fi activat din nou de catre Fundatia AltArt si Cercul Social care propune un set-up de vancata sociala comunitara. Astfel diverse workshop-uri de creatie vor fi oferite publicului alaturi de un mare picnic in intervalul 11-13 august. Totodata, Parcul Feroviarilor isi poate gasi si menirea, dat fiind faptul ca mare parte dintre vecinii acestui parc si-au manifestat interesul vizavi de implicarea in luarea unei decizii care sa priveasca reamenajarea parcului recent intrat in posesia autoritatilor locale.
Parcul Armatura este casa Cercului Social care propune un Eco Targ si un schimb veritabil de experiente intre membrii lor.
Cluj Guided Tours organizeaza tururi ghidate pe malul Somesului si in premiera pentru Romania primul tur ghidat alaturi de patrupede. Tururile necesita inscriere in prealabil, informatii disponibile in programul complet.  Centrul Cultural Clujean pune la dispozitia doritorilor curse gratuite cu autobuzul cu etaj, o vedeta a segmentului turistic din Vestul Europei. Acesta va face curse sambata, 12 august, intre orele 13.30 - 20 pe ruta Parcul Feroviarilor - Plaja Grigorescu si retur. Accesul se face in limita locurilor disponibile.

Comentarii