Bugetarii globetrotteri se indoapa cu caviar si Dom Perignon in deplasari


In timp ce Guvernul se scobeste tot mai adanc prin buzunare pentru a mai gasi ceva bani si se imprumuta cu o viteza ametitoare, prin administratia centrala briza austeritatii inca nu se simte. in primele sapte luni ale anului, Administratia Prezidentiala, Parlamentul, ministerele si Secretariatul General al Guvernului au cheltuit circa 14 milioane de lei pe voiajele in strainatate si tratatii de protocol. Campioana absoluta la aceste cheltuieli este Administratia Prezidentiala, care a reusit sa-i intreaca, fara drept de apel, si pe cei cateva sute de parlamentari.
Plimbaretii de prin administratia centrala au cheltuit pe deplasari in strainatate in sapte luni circa 10 milioane de lei. Din aceasta suma, numai la nivelul Administratiei Prezidentiale s-au cheltuit putin peste 3,7 milioane de lei. si la capitolul cheltuieli de protocol si reprezentare, primul om din stat s-a dovedit a fi si cel mai cheltuitor, facturile decontate de Administratia Prezidentiala depasind 808.000 de lei. Ceva mai mult, circa 900.000 de lei, a costat rasfatul celor 462 de parlamentari, dar vorbim totusi de mult mai multe persoane. Partea leului si-au luat-o deputatii, ale caror mese de protocol au scos din buzunarul contribuabilului roman 609.000 de lei. Per total, cheltuielile de protocol si reprezentare ale parlamentarilor din acest an sunt comparabile cu cele din perioada similara a anului trecut, cand s-au ridicat la un milion de lei.
Sumele cheltuite pentru deplasari in strainatate si protocol de administratia centrala sar de 14 milioane de lei, in conditiile in care executiile bugetare ale Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Apelor nu sunt afisate pe site-ul de transparenta financiara si nici pe cele ale ministerelor.
6 milioane lei este suma prevazuta in bugetul Administratiei Prezidentiale pentru deplasarile in strainatate in acest an
Daca anul trecut cei din Ministerul Afacerilor Externe erau lideri detasati la cheltuielile de protocol, anul acesta, tratatiile la Casa Doina, Clubul Diplomatic si World Trade Center, preferatele lor, s-au rarit considerabil, facturile achitate nedepasind 195.000 de lei. In schimb, anul acesta, cei de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) s-au dovedit mai largi la punga, cheltuind pentru intretinerea obrazului subtire aproape 595.000 de lei. Nici cand vine vorba de voiajele in strainatate nu s-a facut rabat, SGG scotand din buget 477.313 lei.
In ceea ce priveste celelalte ministere, topul globetrotter-ilor este condus de angajatii Ministerului de Interne, care au cheltuit aproape 393.000 de lei. Foarte aproape de ei se afla subalternii Gratielei Gavrilescu de la Ministerului Mediului, deplasarile lor in strainatate costand circa 390.000 de lei. Nici cei ai Olgutei Vasilescu de la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, care au batut lumea de 318.500 de lei, nu se pot plange ca le-au lipsit banii. Clasamentul ministerelor care au cheltuit peste 300.000 de lei pe deplasari „peste sapte mari si sapte zari” este incheiat de Ministerul Agriculturii, cu 306.758 de lei. Cele mai mici cheltuieli la acest capitol le-a inregistrat Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social, doar 4.742 lei. Este drept ca vorbim despre un minister-fantoma.
Spre deosebire de anul trecut, cand ministerele au spart sume imense pe mese de protocol, anul acesta sumele au fost limitate considerabil. De exemplu, la Ministerul de Interne, care a excelat in primele sapte luni ale anului trecut la acest capitol, anul acesta, pana la sfarsitul lunii iulie, cheltuise mai putin de 37.000 de lei. Conform executiei bugetare, la 31 iulie 2017, cei mai multi bani pe protocol si reprezentare ii cheltuise Ministerul Dezvoltarii condus de Sevil Shhaideh, aproape 120.000 de lei. Sume mai consistente, comparativ cu majoritatea ministerelor, s-au mai cheltuit la Ministerul Educatiei, 29.278 de lei, Ministerul Economiei, 24.165 de lei, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, 20.200 de lei. Cei mai putini bani i-a cheltuit Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social, 1.705 lei, iar la Ministerul Tineretului, in executia bugetara nu apare nicio suma la acest capitol.

Comentarii