Editia a VIII-a a Congresului de medicina dentara Transilvania


Congresul de medicina dentara Transilvania din acest an, ajuns la editia a VIII-a, va avea loc in Cluj-Napoca intre 12-14 octombrie si propune o tema de actualitate si de interes maxim in practica stomatologica, respectiv implicarea tehnologiilor computerizate in diagnostic si tratament in medicina dentara, respectiv Computer Aided Dentistry: diagnosis, therapy and more.
Plecand de la premisa componentei tehnice a practicii stomatologice si de la caracterul liberal al profesiei, tendintele actuale de dezvoltare ale serviciilor medicale din medicina dentara sunt indisolubil legate de implementarea evidenta si benefica, dar si costisitoare a tehnologiilor bazate pe calculator. Ritmul accelerat de dezvoltare a metodelor medicale computerizate a ajuns sa devanseze nivelul de formare profesionala al medicilor stomatologi si ca urmare se impune ca o necesitate stringenta o oferta de educatie medicala continua si perfectionare profesionala in acest domeniu. Congresul din acest an vine in intampinare acestei tendinte si ofera participantilor pachete de informatii teoretice pertinente si actuale, oportunitatea unor workshop-uri tematice si comunicari din partea medicilor practicieni.
Tehnicile de imagistica inovative sunt performante si extrem de utile in practica curenta. Reabilitarile bazate pe reconstructii prin sisteme computerizate au trecut de faza experimentala si sunt azi aplicate pe scara larga datorita calitatii dispozitivelor protetice, accesibilitatii in crestere a acestor tehnologii si datorita cererii tot mai mari din partea consumatorilor de servicii stomatologice. in concordanta cu exigentele estetice tot mai crescute ale pacientilor, metodele de tratament computerizat devin solutia optima de satisfacere a nevoilor de reconstructii eficiente, bine integrate biologic si corespunzatoare estetic.
Potrivit presedintelui congresului, Prof. Dr. Radu Septimiu Campian: "Lectorii invitati sunt personalitati din tara si din strainatate cu competenta recunoscuta in aceste domenii de excelenta ale stomatologiei. De asemenea, comunicarile prezentate de medicii care aplica in mod curent astfel de tehnologii ofera prilejul de a impartasi cu colegii experientele lor proprii din domeniu privind beneficiile si avantajele tehnologiilor computerizate, precum si riscurile, dificultatile, accidentele, complicatiile posibile ale acestora. Avand in vedere caracterul liberal al profesiei de medic dentist, aspectele de ordin juridic si de legislatie sunt extrem de importante si ca urmare, o sectiune a congresului ofera prezentari privind legislatia actualizata din domeniu si informari privind aplicarea procedurilor interne.
Congresul de medicina dentara Transilvania are prin traditie o tema de istorie locala, ca o componenta culturala a evenimentului. in acest an, am propus o tema de importanta majora pentru istoria Transilvaniei, respectiv scoala Ardeleana. Un documentar asupra acestui eveniment istoric important va putea fi gasit in volumul de rezumate al congresului".
Congresul se adreseaza tuturor medicilor dentisti dar contine si sectiuni dedicate unor specialitati medico-dentare, avand in vedere cresterea numarului de specialitati in medicina dentara la sapte specialitati. De asemenea, studentii dar si medicii din alte domenii conexe sunt asteptati sa participe la eveniment.
"Beneficiarii Congresului de medicina dentara Transilvania sunt medicii stomatologi dar in aceeasi masura consideram ca adevaratii beneficiari vor fi pacientii, ei fiind cei care vor beneficia in cea mai mare masura de cresterea competentei medicilor. Pe o piata a serviciilor medicale stomatologice in plina expansiune nevoia de implementare competenta a celor mai moderne si performante tehnologii este o cerinta la care organizatorii congresului doresc sa raspunda in cat mai mare masura", mai arata profesorul Campian.

Comentarii