Ucraina interzice şcolile româneşti, prin controversata nouă Lege a Învăţământului


Parlamentul Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii Educaţiei prin care interzice funcţionarea şcolilor române pe teritoriul său. Drept reacţie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că a luat notă cu îngrijorare de forma adoptată la 5 septembrie 2017 de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a Învăţământului, în special a articolului 7 al acesteia, care vizează învăţământul în limbile minorităţilor naţionale. "Ne exprimăm aşteptarea ca drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina sa fie prezervate", arată MAE în cadrul unui comunicat. De cealaltă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat o reacţie rapidă, pe această temă, afirmând că se aşteaptă ca MAE să înceapă discuţiile cu ambasadorul Ucrainei şi că "toţi cei din statul român care au competenţe în politica externă trebuie să se activeze rapid". La rândul său, premierul Mihai Tudose a cerut "implicare" pentru rezolvarea acestei situaţii.
"Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, potrivit prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa limba sa maternă. Necesitatea conformităţii cu normele internaţionale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării şi protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Ucraina", arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Ministerul Afacerilor Externe a mai anunţat că tema învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina.
"Ne exprimăm aşteptarea ca drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina sa fie prezervate şi subliniem preocuparea constantă a autorităţilor române faţă de această problematică", se arată în acelaşi comunicat.
La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu este deloc de acord cu această măsură şi că se aşteaptă ca MAE să aibă o reacţie rapidă "şi să înceapă discuţiile şi cu ambasadorul Ucrainei de aici şi la nivel de Guvern".
"Trebuie să facem toate eforturile să se remedieze, pentru că nu este un tratament corect pentru comunitatea românească care trăieşte în Ucraina. Este foarte multă nemulţumire în urma acestei măsuri şi eu cred că Ministerul de Externe şi toţi cei din statul român care au competenţe în politica externă trebuie să se activeze rapid", a spus Dragnea.
De asemenea, premierul Mihai Tudose, în şedinţa de Guvern, a cerut "implicare" pentru rezolvarea acestei situaţii.
"Aş dori să vă implicaţi în situaţia deosebită din Ucraina. Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală, acolo ni s-au închis toate", a spus Tudose.
O reacţie a venit şi din partea preşedintelui executiv al PMP, Eugen Tomac, care a declarat că cere Guvernului să facă de urgenţă demersurile necesare pentru a stopa închiderea şcolilor româneşti din Ucraina.
"Îmi exprim indignarea şi revolta cu privire la legea educaţiei adoptată de Parlamentul Ucrainei, lege care închide şcolile româneşti, desfiinţând dreptul a jumătate de milion de români din Bucovina de Nord, Maramureşul istoric şi Basarabia de Sud (regiunea Odessa) la educaţie în limba maternă. Cerem Guvernului României sa facă demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă Guvernul Ucrainei, pentru stoparea acestui proces stalinist de deznaţionalizare a comunităţii româneşti. În acelaşi timp, cerem Ministerului de Externe să iniţieze de urgenţă discuţii cu Înaltul Comisariat pentru Minorităţi în vederea efectuării unei vizite la Kiev pentru stoparea procesul de închidere a instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română', a afirmat Eugen Tomac, potrivit unui comunicat de presă.
Reamintim că Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române.
Minorităţile naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Cu toate acestea concesii considerabile au fost făcute pentru tătarii crimeni.
Conform noului program educaţional, doar una sau mai multe materii pot fi studiate în instituţiile educaţionale în două sau mai multe limbi, limba statală, engleza sau altă limbă oficială a UE.

Comentarii