Programul „Romanta ne uneste” ajunge la Cluj


Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, se alatura initiativei Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romantei” Targoviste, care deruleaza in aceasta perioada Programul National de Concerte „Romanta ne uneste”, sub patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.
In cadrul acestui program sunt organizate mai multe concerte de romante in zonele istorice ale tarii, destinate celebrarii Centenarului Marii Uniri de la 1918 si care sunt sustinute cu orchestre profesioniste, de catre laureati ai Festivalului National „Crizantema de aur”, alaturi de prestigiosi intepreti de romante, din fiecare zona istorica.
La Cluj-Napoca, evenimentul va avea loc luni, 13 noiembrie 2017, de la ora 19.30, la Cinema Victoria si este organizat in parteneriat cu Opera Group Project. Invitatii evenimentului sunt: Alexandru Manzat, Alina Mavrodin Vasiliu, Sorin Lupu, Domnica Dologa, Tudor Barbos, Rodica Pop-Seling, Valer Banciu, Georgeta Pluta si Paula Cotet - boboc de Crizantema.
Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra „Cununa Transilvana” a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Bartes. Evenimentul va fi prezentat de Alina Mavrodin Vasiliu, iar intrarea este libera!
Romanta reprezinta un gen muzical de patrimoniu al culturii nationale ce figureaza in Repertoriul national de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Nationale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (Bucuresti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase institutii prestigioase din Romania sustin demersul de inscriere a romantei romanesti pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, demers ale carui proceduri se desfasoara in prezent la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si la Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO.
*     *     *
Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romantei” Targoviste a fost infiintat cu scopul declarat de a promova romanta in tara si in strainatate, alaturi de alte valori ale patrimoniului national material si imaterial. Totodata, si-a propus sa readuca in atentia marelui public romanta ca gen muzical de patrimoniu al culturii nationale, initiind demersurile oficiale la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si la Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO pentru includerea romantei pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO. In acest context, Programul National de Concerte „Romanta ne uneste” si-a propus sa uneasca marile spirite nationale pentru sustinerea muzicii si a poeziei romanesti care slujesc dragostea de tara, de locurile natale, de valorile crestine, morale si spirituale ale poporului roman.
Programul National de Concerte „Romanta ne uneste” este menit sa trezeasca in constiinta publica respectul pentru valorile de patrimoniu ale culturii noastre nationale, precum si apartenenta la un spatiu cultural care a oferit constelatiei mondiale a cantecului poetic una dintre cele mai stralucitoare stele: romanta. Acest gen muzical ii uneste, de peste 170 de ani, pe romanii din tara si de pretutindeni in jurul valorilor nationale morale si spirituale. Prin acest proiect se doreste evidentierea faptului ca romanta a rezistat in competitia cu alte genuri muzicale cu gratie si gingasie, intr-o discretie impusa de posturile TV si de radio, compensata prin concertele pe care le asteapta marele public de toate varstele din Romania.
Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romantei” Targoviste a realizat in acest an „Casa Romantei” – spatiu muzeal unic in Romania aflat sub patronajul Federatiei Europene a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor UNESCO si care a fost inaugurat cu prilejul celei de a 50-a editii, jubiliara, a Festivalului National de Romante „Crizantema de aur”, oferind astfel publicului posibilitatea sa intre in lumea fascinanta a romantei pe care au slujit-o mari compozitori, interpreti, actori si personalitati remarcabile ale culturii nationale.
De asemenea, se doreste ca prin Programul National de Concerte „Romanta ne uneste” sa se determine o schimbare majora de mentalitate si de perceptie cu privire la Romanta Romaneasca si sa se creeze o noua atitudine fata de acest gen muzical de patrimoniu care merita din plin sa fie inclus in programa scolara, academica, in stagiunile de concerte ale institutiilor muzicale profesioniste, in programele de evenimente ale centrelor judetene de cultura, ale institutiilor publice locale si nationale si, nu in ultimul rand, in programele TV si Radio. 

Comentarii