Cel mai longeviv festival de jazz al Clujului la cea de-a 11-a editie


Ajuns la cea de-a 11-a editie, Transilvania Jazz Festival reuneşte, intre 5 si 7 noiembrie, la Cluj, importanţi muzicieni de jazz ai momentului. In cele trei seri de festival, publicul clujean se va putea bucura de evenimente muzicale de exceptie, asigurate de artisti  internationali din SUA, Polonia, Marea Britanie, Norvegia si Israel. Patru proiecte din zone muzicale diferite alcatuiesc programul din acest an.
Mike Parker’s Trio Theory va deschide festivalul, prin concertul programat in 5 noiembrie (duminica), ora 19:00, la Sala Radio Cluj. Basistul si compozitorul New York-ez Mike Parker e acompaniat la tobe de dublul nominalizatul Grammy, Frank Parker (Kurt Elling Quartet) si de incandescentul tenor polonez Slawek Pezda.
Trioul s-a sudat in noiembrie 2014 datorita un turneu maraton de 27 de concerte in 27 de nopti consecutive. De atunci, au sustinut peste 200 de concerte in 12 tari din zona Baltica pana in Balkani, incluzind Krokus Jazz Festival (PL), Jazz Festival Praga, Jazz Goes To Town (CZ), Media Wave Festival (HU), Jazzire Festival (RS), Targu Mures International Jazz Festival (RO), Mailaul Festival (EE) etc.
In aprilie anul trecut au lansat un al treilea album intitulat "Alive Out There", care contine inregistrari live din turneul de toamna 2015. Anul aceasta vor concerta in premiera la Mondrian Jazz Festival din The Hague (Olanda).
"O ingenioasa sinteza de genuri muzicale; o combinatie aparent imposibila de Charlie Parker cu groove-ul lui Michael Jackson, asezonata cu o indrazneala demna de John Zorn... E tot ceea ce trebuie sa fie jazzul: original, proaspat, imprevizibil, simbioza perfecta la improvizatiile in grup si ceva umor." JazzPRESS.
In cea de-a doua seara a festivalului, pe data de 6 noiembrie (luni), publicul va avea parte de un adevarat regal muzical, in care jazzul va intalni muzica clasica.
Paul Taylor din Marea Britanie va deschide seara, la Opera Maghiara din Cluj, incepand cu ora 19.00.
Pianist consacrat si instrumentist specializat in improvizatii la claviatura, Paul Taylor incanta prin muzica sa evocatoare si originala, ce combina armonii si sonoritati neobisnuite cu o tehnica extraordinar de fluida.
"Un improvizator solo de o anvergura si originalitate extraordinare". Paul Bream Jazz Alert.
Håkon Kornstad din Norvegia, va concerta tot luni, 6 noiembrie, incepand cu ora 20.00, la Opera Maghiara din Cluj.  Va performa dubu-tenor, imbinand incredibil de frumos jazzul saxofonului sau cu vocea sa de tenor, combinand arii de opera cu spiritul liber al jazzului. Aduce cu el un acordeonist celebru, pe Frode Haltli, artist al casei ECM, cunoscut atat pentru colaborarile sale cu Trygve Seim, Maja Ratkje si grupul POING, cat si pentru albumele sale solo. Vor fi insotiti la bass de Mats Eilertsen, un alt nume cunoscut in jazzul european, prin proiecte ca Tord Gustavsen Trio, trupa Nils Økland, sau propriul sau Rubicon, proaspat iesit la ECM. Trio-ul isi reinterpreteaza acum repertoriul cu umor, ureche proaspata si pasiune regasita, conferind sonoritati noi si foarte actuale unor bucati de opera clasica, cum nu s-a mai auzit pana acum.
"Putea fi un act de circ virtuoz, dar in mainile lui Kornstad a iesit un tur de forta muzical." The Guardian.
In ultima seara a festivalului, pe 7 noiembrie (marti), festivalul va gazdui un proiect muzical intersant, prezentat publicului de un doi muzicieni din Israel.
Noam David Duo:
Musica si aranjamente: Noam David
Noam David - Baterie si Vocal
Shai Bachar - Pian, Claviatura si Ableton
Noam David (baterist si compozitor) este recunoscut pentru stilul sau complex, creativ si poliritmic. Compozitiile sale au contribuit la scena muzicala din Israel, influentind muzicienii din tara sa in a-si descoperi stilul personal. Colaboreaza de foarte tanar cu nume mari, precum Avishai Cohen, Omri Mor, Eli Dejibri, Daniel Zamir si multi altii.
Lansat in martie anul acesta, albumul sau "Alef Melody" contine compozitii originale si inregistrari alaturi de Avishai  Cohen (bass), Omri Mor (pian si claviaturi traditionale) si Avri Borochov (bas).
Shai Bachar este pianist si compozitor de formatie clasica. Nascut in creuzetul cultural al Ierusalimului, sound-ul sau e decantat prin jazz, armonia orientului mijlociu si muzica electronica.
Dupa incheierea studiilor la Academia de Muzica din Ierusalim, Bachar s-a mutat la New York in 1998, unde a produs, interpretat si creat alaturi de muzicieni din intreaga lume, precum MOWG (Korea), ISHTAR ALABINA (France), DUDU FISHER (Israel), OZ NOY (USA) si SAMUEL TORRES (Columbia). A interpretat pe scene celebre: Carnegie Hall, Lincoln Center, Merkin Concert Hall, Joe's Pub (in New York), Broward Center (Florida), Boston's Symphony Space, chiar si la Kremlin in Moscova.
Biletele pentru Transilvania Jazz Festival se pot procura de la  casa de bilete a Operei Maghiare din Cluj, casieria de bilete a Cinemanografului Florin Piersic, Libraria Humanitas si online pe Eventbook. Pretul unui bilet pentru concertele de la Sala Radio este de 20 de lei, iar pentru cele de la Opera Maghiara este cuprins intre 20 si 50 de lei.
Transilvania Jazz Festival este un proiect realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj Napoca si Consiliului Judetean Cluj.
Co-producator: Radio Cluj
Parteneri: Opera Maghiara din Cluj-Napoca, Toyota Cluj, Marty Restaurants, Capitolina, PMA Invest,  Carturesti, Magnolia.
Sponsori: Ax Perpetuum, Teledatanet, Wecode.

Comentarii