Spectacol de teatru la Fabrica de pensule


Clujenii sunt invitati duminica, 14 ianuarie 2018, orele 17:00 si 20:00, la Sala de spectacole, RAP (parter), Fabrica de Pensule, Strada Henri Barbusse 59-61, Cluj-Napoca, la premiera spectacolului 4:48 A.M., dupa texte de Sarah Kane, cu Alexandra Cheroiu.
Spectacolul este regizat de Cristian Grosu, lector universitar al Facultatii de Teatru si Televiziune din cadrul Universitatii Babes-Bolyai si actor la Teatrul National ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca.
Psihoza 4-48 A.M. este un spectacol-testament a omului perfect gol, care nu mai are nimic de pierdut. Cuvantul crud, aratat in nuditatea sa absoluta, ne poarta prin vertijul extrem de intim al bolii psihice si al dezechilibrului spiritual.
Textul este un poem tragic. Pentru acest corp sloganuri ca „viata e scurta si merita traita” sunt vorbe in vant. In fata acestei realitati sintagmele motivationale se blocheaza. Arta functioneaza aici ca un vaccin purificator si anti-superficialitate. Spectatorul se vindeca de cliseele sociale, intelege boala si empatizeaza cu pacientul.
Alegerea acestei teme este motivata de faptul ca depresia a devenit cea mai frecventa suferinta mintala la nivel de comunitate si principala cauza de imbolnavire la nivel mondial. In Europa, din 1000 de adulti, 58 prezinta tulburare depresiva majora (adica 33,4 milioane de persoane). La noi in tara se estimeaza ca 1 000 000 de persoane sufera de tulburare depresiva, insa foarte putini dintre acestia sunt cuprinsi in statisticile oficiale ale autoritatilor pentru a primi tratament. Toate aceste cifre au facut ca depresia sa devina in acest moment una dintre cele mai studiate afectiuni psihice.
Cristian Grosu, cel care semneaza regia acestui spectacol, a suferit de depresie timp de aproape 10 ani. Acest spectacol vine ca o incununare a suferintei si a deznadejdii prin care a trecut. Iar la realizarea conceptului artistic a lucrat in colaborare cu medicii psihiatri care i-au fost alaturi in tratarea acestei boli.

Comentarii