Ziua Culturii Nationale, sarbatorita de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj


Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj, institutie de cultura subordonata Consiliului Judetean Cluj, in parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului si Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, organizeaza luni, 15 ianuarie 2018, o seara extraordinara de muzica si poezie, dedicata Zilei Culturii Nationale.
Manifestarea, care va avea loc de la ora 19.00, in Sala „Episcop Nicolae Ivan” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului din Piata Avram Iancu nr.18, va marca intr-un mod deosebit Ziua Culturii Nationale si implinirea, pe 15 ianuarie 2018, a 168 de ani de la nasterea poetului roman Mihai Eminescu. Astfel, vor avea loc evocari, recitaluri de poezie si de muzica populara si culta.
Profesoara de limba romana Cristina Popescu, de la Colegiul National „Nicolae Balcescu” va evoca personalitatea poetului Mihai Eminescu, iar actrita Elena Ivanca de la Teatrul National Cluj va recita poezii ale marelui poet roman. In cadrul manifestarii va evolua Orchestra profesionista „Cununa Transilvana” a CJCPCT, dirijor prof. Ovidiu Bartes, care va prezenta prelucrari folclorice ale unor compozitori romani, precum Tudor Jarda si Ciprian Porumbescu. Totodata, interpreta de muzica populara Mariana Morcan, mezzosoprana Lavinia Bocu, baritonul Catalin Nistor si tenorul Alexandru Manzat vor aduce in atentia publicului spectator momente muzicale deosebite, majoritatea  pe versuri eminesciene.
Evenimentul, prezentat de Grigore Samboan, va fi transmis in direct de Radio Renasterea, iar intrarea este libera!
Seara extraordinara de muzica si poezie dedicata Zilei Culturii Nationale este prima manifestare culturala din 2018 a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj si reprezinta debutul proiectelor culturale pentru sarbatorirea Centenarului Marii Uniri de la 1918. Institutia isi propune ca toate proiectele culturale ale anului 2018 sa se desfasoare sub genericul Centenarului.
Ziua de 15 ianuarie, declarata drept Ziua Culturii Nationale incepand cu anul 2010, reprezinta data nasterii poetului national al romanilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Aceasta zi a devenit de-a lungul timpului nu numai ziua in care romanii celebreaza un mare creator, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, in genere, si a proiectelor culturale de interes national.

Comentarii