Caravana „Zestrea traditiilor clujene” a poposit la Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca si la Scoala Gimnaziala Sannicoara


Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute doua noi actiuni in cadrul proiectului „Zestrea traditiilor clujene”, un proiect ce are scopul de a face cunoscute in randul tinerilor elevi obiceiurile si traditiile populare romanesti.
Vineri, 2 martie, proiectul cultural-educativ „Zestrea traditiilor clujene” a poposit la Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca. Activitatile au fost organizate in parteneriat cu Asociatia clujeana „Alegria”, in cadrul proiectului „Drag de Romania”, proiect care-si propune sa-i familiarizeze pe tinerii clujeni cu arta traditionala romaneasca, in anul Centenarului Marii Uniri. Au participat elevi din ciclul primar, gimnazial si liceal, alaturi de cadrele didactice si conducerea scolii iar activitatea a propus cunoasterea, promovarea, protejarea si perpetuarea traditiilor populare din judetul Cluj, dar si din zona Bucovinei. Un moment deosebit a fost cel de prezentare a unor cantece specifice Bucovinei, interpretate de Mariana Morcan.
La finalul intalnirii, elevii au aflat detalii despre retetele culinare din aceasta regiune a Romaniei, apoi au degustat colacul cu nuca, un produs traditional din judetul Cluj si alivanca, produs specific Bucovinei, bucate oferite cu generozitate de un magazin de produse traditionale.
Anterior, chiar in prima zi a primaverii, joi, 1 martie 2018, caravana proiectului cultural – educativ „Zestrea traditiilor clujene”, a poposit la Caminul Cultural din localitatea Sannicoara, comuna Apahida, unde activitatile au fost derulate cu participarea a peste o suta de scolari. Au fost prezenti atat elevi din ciclul primar, cat si din ciclul gimnazial de la Școala Gimnaziala Sannicoara, unitate de invatamant ce apartine de Liceul Tehnologic „Stefan Pascu” Apahida, alaturi de cadrele didactice ale institutiei de invatamant si de reprezentantii autoritatilor locale.
Prezentarea activitatii C.J.C.P.C.T. Cluj, a editorialelor institutiei, a unor secvente din filmul etnografic „Popas in Transilvania” realizat de dr. Mircea Campeanu, seful Biroului Conservare Cultura Traditionala din cadrul institutiei, alaturi de cantecele populare reprezentative pentru judetul Cluj, interpretate de Mariana Morcan si concursul pe teme de cultura traditionala „Uniti prin traditii”, au constituit etapele care au reusit sa mentina vii atentia si interesul elevilor pentru continutul proiectului.
Activitatea de la Sannicoara s-a incheiat cu festivitatea de premiere a echipelor de elevi participante la concurs, iar premiile oferite de C.J.C.P.C.T. Cluj au constat in volume ce prezinta obiceiurile si traditiile populare din judet, dar si diplome.
Zestrea traditiilor clujene” este un proiect ce are la baza dorinta de a-i determina pe elevi sa prinda si mai mare drag de Romania, de traditiile romanesti, deoarece, pe langa promovarea culturii traditionale clujene, sunt promovate si traditiile din Maramures, Crisana, Dobrogea, Oltenia, Banat, Muntenia, Moldova si, nu in ultimul rand, din Transilvania.
Pana la sfarsitul lunii martie, proiectul cultural-educativ „Zestrea traditiilor clujene”, care are menirea de a-i apropia pe tineri de traditiile populare autentice si de a le trezi interesul fata de patrimoniul cultural romanesc, va poposi la scolile din Capusu Mare, Valea Ierii si Maguri Racatau.

Comentarii