Expozitia „Port popular din subzona etnografica Lugoj-Faget”


Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, invita publicul la vernisajul expozitiei de Fotografie etnografica veche, din colectia Muzeului de Istorie Lugoj – „Port popular din subzona etnografica Lugoj-Faget”. Evenimentul va avea loc luni, 2 aprilie a.c., incepand cu ora 16.00, la Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, iar expozitia va fi deschisa publicului in perioada 2-20 aprilie 2018.
In cadrul vernisajului organizatorii propun un recital de exceptie sustinut de trei horitori populari din subzona etnografica Campia Transilvaniei, comuna Ceanu Mare: Iacob Morar, Maria Poponet si Traian Balcau, coordonati de Dumitru Triteanu. Momentul muzical va fi desavarsit de Orchestra profesionista „Cununa Transilvana”.
Colectia de clisee pe sticla din cadrul Muzeului de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj, numara peste 16.000 de piese, din care aproximativ 8.000 sunt fotografii etnografice si portrete.
Autorul acestui impresionant material este fotograful Ladislau Naschitz (1871-1952), cel care-si va lega numele de orasul Lugoj, unde soseste in anul 1893. Printre numeroasele distinctii primite, mentionate pe cartoanele fotografiilor, cea mai importanta a fost aceea de „Fotograf al Curtii Cezaro-Craiesti si al Imparatului Franz Jozsef si al Arhiducelui Leopold Salvador”, fiind singurul fotograf din Lugoj care a obtinut acest titlu. O astfel de distinctie se acorda ca urmare a recunosterii profesionalismului si calitatii in arta fotografica. Dupa 1919, Ladislau Naschitz a fost numit „Furnizor si Fotograf al Curtii Regale Romane”.
Prin atelierul fotografului L. Naschitz, au trecut membrii burgheziei locale dar si tarani banateni din satelele din imprejurimile Lugojului, de la sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX, imbracati in bogate costume populare de sarbatoare, o imortalizare a statutului lor social dar si a frumusetii si unicitatii costumului traditional din aceasta subzona etnografica, expozitia fiind o marturie in acest sens.
Costumele populare prezente in reproducerile fotografice propuse publicului clujean impresioneaza prin bogatia campurilor ornamentale, ce redau motive fitomorfe si geometrice, prin intermediul tesaturilor alese in razboi sau al broderiilor realizate in gherghef, cu fir metalic de aur si argint, dar si cu matase policroma, ilustrand manualitatea si virtuozitatea industriei casnice feminine a Banatului de odinioara.
Specialistii Muzeului de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj care au pregatit expozitia sunt Daciana Vuia si Oliviu Gaidos.
Daciana Vuia, director al Muzeului de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj este expert in bunuri cu semnificatie etnografica fiind o apreciata cunoscatoare a costumului popular specific spatiului banatean dar si a traditiilor spirituale ale satului romanesc pe care le-a valorificat prin numeroase studii stiintifice publicate in reviste de specialitate. Este autoarea unui catalog intitulat Icoane pe sticla si lemn in Colectia Muzeului din Lugoj, Editura Graphite, 2008. A realizat, in egala masura, si cercetari de teren in satele banatene ale judetelor Timis si Caras Severin, in cadrul carora, pe baza chestionarelor etnografice si facand apel la memoria interlocutorilor sai, a reusit sa restaureze mentalul colectiv traditional, dar si evolutia micilor industrii casnice banatene de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, pe care le-a prezentat in cadrul simpozioanelor si sesiunilor de comunicari stiintifice.
Oliviu Gaidos, muzeograf in cadrul Muzeului de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj, absolvent al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, sectia Istorie, este autorul a numeroase articole stiintifice legate de istoria Banatului si istoria fotografiei banatene, tema pe care o abordeaza in lucrarea de doctorat aflata in curs de definitivare in cadrul acestei universitati.

Comentarii