ShareFood, un instrument rapid si usor, care faciliteaza comunicarea directa intre cei care produc hrana si cei care au nevoie de ea


Risipa alimentara este o realitate demonstrata de cifre si experimentata de fiecare persoana in parte. Un raport al Uniunii Europene arata ca cele mai multe deseuri alimentare provin din gospodarii (53%), la care se adauga 19% din procesarea alimentelor si 12% din serviciile alimentare. Chiar daca Romania nu detine date oficiale cu privire la risipa alimentara, nu inseamna ca ea nu exista.
Asociatia O Masa Calda a dezvoltat aplicatia ShareFood din dorinta de a crea o retea de donatori si beneficiari de hrana din cadrul unei comunitati, contribuind astfel la reducerea risipei alimentare.
De cand am lansat programul O Masa Calda, in urma cu aproape 5 ani, ne-am asumat ca obiectiv si combaterea risipei de hrana. Pana acum, acest obiectiv a fost integrat in modul in care facem cumparaturi pentru bucatariile in care gatim beneficiarilor nostri, timp in care ne-am construit o retea de producatori de hrana (restaurante, magazine mici si mari, producatori, firme de catering) care doresc sa contribuie la acoperirea mai buna a nevoii de hrana in comunitate, dar si de beneficiari (ONG-uri, centre de zi sau centre de gazduire permanenta, institutii care ofera servicii sociale). Astfel, aceasta aplicatie a venit firesc, ca o extindere a activitatilor noastre”, a declarat George Jiglau, membru fondator Asociatia O Masa Calda.
Aplicatia se adreseaza persoanelor juridice din zona alimentatiei publice, organizare evenimente s.a. (firme de catering, restaurante, hipermarketuri care comercializeaza mancare calda etc), care doresc sa doneze mancarea ramasa neconsumata.
Beneficiarii pot fi asociatii/organizatii/institutii care au ca scop sustinerea persoanelor defavorizate din cadrul unei comunitati, fiind inclusi aici copii, tineri si persoane cu o situatie materiala precara, someri, varstnici si persoane fara adapost, persoane abandonate, familii cu venituri mici etc.
Printre primii care au deschis cont de beneficiar se afla Directia de Asistenta Sociala si Medicala din cadrul Primariei Cluj-Napoca.
Salut si sustin o asemenea initiativa de suflet pentru ca ne ajuta sa ii sprijinim pe cei care au nevoie de solidaritatea noastra”, ne-a declarat Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, cu care Asociatia O Masa Calda are o colaborare buna in organizarea activitatilor saptamanale de la Cluj-Napoca.
Aplicatia este disponibila pentru device-uri cu sistem de operare Android. Orice solicitare de creare de cont este aprobata de administratorul aplicatiei, care verifica corectitudinea datelor inscrise, dupa codul de identificare fiscala.
Echipa angrenata in acest proiect:
- Raimonda Boian si George Jiglau, administratorii aplicatiei din partea asociatiei OMC;
- Andreea Rusu si George Ginguta, dezvoltatorii aplicatiei.
Aplicatia ShareFood este rezultatul unei munci de echipa, care, pe parcursul unui an de zile, a sucit pe toate partile posibilele probleme pe care le poate intampina implementarea ei, plecand de la transport si pana la corectitudinea si onestitatea donatorilor si beneficiarilor. Le multumim Andreei Rusu si lui George Ginguta pentru ca au crezut in idea noastra si si-au asumat, voluntar, multe, foarte multe ore de munca pentru transformarea acesteia in realitate. O realitate numita ShareFood, disponibila in Google Play/Store”, a declarat Raimonda Boian, membru fondator Asociatia O Masa Calda.
Aplicatia este accesibila la nivel national. Pana in acest moment avem cereri de validare conturi de donatori si beneficiari din Cluj-Napoca, Bistrita si Targu Mures.
Asociatia O Masa Calda are sediul in Cluj-Napoca, dar are activitati si in Bucuresti, Bistrita, Satu Mare, Adjud si Constanta, unde asigura in jur de 900 de portii de mancare saptamanal.
Toate informatiile referitoare la activitatile asociatiei si la aplicatia ShareFood sunt disponibile pe www.omasacalda.ro. Daca doresti sa te implici, tot ce trebuie sa faci este sa distribui informatia, astfel incat aceasta sa ajunga la cei care pot deveni donatori sau beneficiari in cadrul aplicatiei ShareFood.

Comentarii