Spectacolul Rosmersholm la Festivalul National de Teatru de la Pécs, Ungaria!


Spectacolul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Rosmersholm de Ibsen, pus in scena de Andriy Zholdak, va face parte din sectiunea competitionala a Festivalului National de Teatru de la Pécs, Ungaria. Reprezentatia este programata la inceputul lunii iunie.
Festivalul National de Teatru de la Pécs este cel mai important eveniment teatral din Ungaria, iar anul acesta se desfasoara in perioada 7-16 iunie. Selectia realizata de catre János Regős si János Térey a avut in vedere spectacolele in limba maghiara care au avut premiera intre 1 martie 2017 si 10 martie 2018. Programul este compus din 7 spectacole de sala mare si 7 spectacole studio, locul principal de desfasurare a festivalului fiind Teatrul National de la Pécs.
Spectacolul Rosmersholm „are o combustie interna atat de puternica, incat se autodetoneaza. Vazele cu flori sunt sparte, cestile sunt distruse, mancarea este aruncata – materia e supusa unei torturi, uneori nejustificat. Chiar si imaterialul se alatura acestei distrugeri masive prin furtuna care se porneste si intra prin fereastra enorma care da spre iaz. La care se adauga acel efect al ploii de bolovani folosit de doua ori. Toata arderea interioara e transmisa printr-un sentiment de indepartare, de „raceala”. Interiorizarea ramane sa fie compensata prin aceste gesturi extreme. Țipatul intern e de fapt un ragnet pe care il simti adanc in timpan. „Rosmersholm” in viziunea lui Zholdak e ca o prabusire vizibila a unei case peste proprii stapani. Și, ca in orice prabusire, totul este zgomotos si dureros” – scria criticul de teatru Oana Bogzaru.
La Cluj, spectacolul Rosmersholm este programat vineri, 6 aprilie, ora 18.00, in Sala Mare a Teatrului Maghiar. Din distributia spectacolului fac parte actorii: Éva Imre, Balázs Bodolai, Timea Jerovszky si Miklós Bács/Gábor Viola.

Comentarii