Vizita Ambasadorului Cehiei la Consiliul Judetean Cluj


Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Vákár István, a primit miercuri, 21 martie a.c., vizita Excelentei Sale, domnul Vladimír Války, Ambasador al Republicii Cehe in Romania. In cadrul intalnirii de la sediul forului administrativ judetean diplomatul ceh a fost insotit de domnul Milan Peprník, ministru consilier pe probleme economice in cadrul Ambasadei, precum si de catre doamna Anca Marinescu, expert pe probleme economice.
Scopul vizitei a fost acela de initiere a unor noi relatii si parteneriate bilaterale in domeniile economic si investitional, precum si in cel cultural sau al turismului. In vederea extinderii si intensificarii cooperarii existente intre cele doua parti, domnul Vakar Istvan a prezentat E.S. Vladimír Války atuurile economice si potentialul investitional care au transformat Clujul intr-una dintre cele mai dinamice economii regionale din Europa de Est. In acest context, a fost abordata si situatia proiectelor aflate in derulare la Consiliul Judetean, o atentie aparte fiind acordata programelor multianuale de modernizare a infrastructurii rutiere dar si facilitatilor oferite investitorilor interesati de dezvoltarea unei afaceri in cadrul Parcurilor Industriale administrate de forul judetean prin Tetarom S.A.
 Cehia este unul dintre statele europene care au cunoscut o crestere economica cu adevarat accelerata, cu rezultate spectaculoase in numeroase domenii economice, atat in industrie cat si in domeniul agroalimentar. Dezvoltarea unor parteneriate stabile intre regiuni din Cehia si din Romania poate contribui esential la schimbul de bune practici si la intensificarea cooperarii in multiple planuri”, a declarat domnul Vákár István, Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj.
In ideea atragerii unei palete cat mai largi de investitori cehi, capabili sa contribuie la dezvoltarea unor schimburi comerciale durabile, reciproc avantajoase, vicepresedintele Vakar Istvan a prezentat membrilor delegatiei straine si informatii referitoare la performanta sistemului educational clujean. In acest context, s-a evidentiat faptul ca judetul Cluj este al doilea centru universitar al tarii, care genereaza anual mii de absolventi. Extrem de bine pregatiti, vorbitori ai principalelor limbi de circulatie internationala si capabili sa faca fata oricaror exigente de ordin profesional si uman, acestia reprezinta un punct forte esential al Clujului si o premisa pentru derularea unor investitii de succes.
La randul sau, Ambasadorul Republicii Cehe a fost interesat sa cunoasca detalii despre intelegerile de cooperare incheiate de judetul Cluj cu alte regiuni in ultimii ani, precum si informatii despre dezvoltarea sectorului IT si a tehnologiilor SMART, in contextul desemnarii Clujului drept pol national de crestere in domeniul cercetarii, dezvoltarii si comertului IT. In acest context, E.S. Vladimír Války si-a manifestat intentia de a facilita demersul de infratire a judetului Cluj cu cel putin una din cele 13 regiuni cehe, respectiv de a sustine si incuraja realizarea unor schimburi de experienta intre studentii romani si cei cehi, dar si de a sprijini companiile romanesti interesate sa dezvolte afaceri in Cehia.

Comentarii