40 de ani de la infiintarea singurului spital cu profil de recuperare multidisciplinara din Transilvania


Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, unitate medicala aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj a marcat miercuri, 23 mai 2018, implinirea a 40 de ani de la infiintarea singurului spital cu profil de recuperare multidisciplinara din Transilvania.
In cadrul festivitatii, la care a participat intreaga echipa manageriala a Spitalului, alaturi de personalul medical actual dar si fosti angajati ai institutiei, vicepresedintele Consiliului Judetean, domnul Vakar Istvan, a inmanat managerului Spitalului Clinic de Recuperare, doamna Sanda Patrichi, un insemn distinctiv care sa marcheze acest moment festiv si o diploma de excelenta pentru „modul de exceptie in care aceasta unitate sanitara a indeplinit, pe parcursul celor patru decenii de activitate, nobila misiune de asigurare a serviciilor medicale recuperatorii pentru milioane de pacienti din intreaga tara”.


Urmarind evolutia peste ani a Spitalului de Recuperare se poate afirma, fara teama de a gresi, ca aceasta a urmat un trend constant ascendent, profesionalismul de exceptie, daruirea si implicarea deosebita a echipei consacrand aceasta institutie drept un spital de elita la nivel national. Desigur, dezvoltarea si modernizarea spitalului trebuie intelese si din perspectiva investitiilor consistente realizate aici, forul administrativ judetean alocand in fiecare an sume importante de bani in acest scop”, a declarat vicepresedintele Vakar Istvan, prezent la ceremonia aniversara.
Preluat de Consiliul Judetean Cluj in anul 2010, in urma procesului de descentralizare a serviciilor publice de sanatate, Spitalul Clinic de Recuperare s-a consacrat drept un veritabil centru de referinta la nivel national, atat din perspectiva adresabilitatii extrem de ridicate, cat si a expertizei si inaltei calificari profesionale a cadrelor medicale, respectiv a numarului si diversitatii deosebite a tratamentelor, diagnosticelor si interventiilor chirurgicale realizate. Astfel, in ceea ce priveste adresabilitatea, Spitalul de Recuperare ofera o gama diversificata de servicii medicale atat clujenilor cat si pacientilor din alte zone ale tarii, aproape jumatate dintre acestia provenind din alte judete. Doar pe parcursul anului 2017, unitatea sanitara situata pe strada Viilor din cartierul clujean Zorilor a tratat aproximativ 35.000 de pacienti in ambulatoriu, la care s-au adaugat peste 12.500 pacienti spitalizati pe cele 403 paturi aflate in dotare. De asemenea, in cadrul cabinetelor si laboratoarelor din spital s-au efectuat in anul 2017 un numar de 31.725 consultatii si peste 15.000 de ecografii si explorari functionale.
Activitatea complexa multidisciplinara desfasurata in spital defineste oferta de servicii medicale de recuperare, avand ca obiectiv prevenirea sau reducerea la minim a consecintelor fizice/functionale/psihice/socio-profesionale rezultate din aparitia unei boli, procesul de recuperare desfasurandu-se chiar de la debutul afectiunii. Astfel, pe langa cele cinci sectii clinice cu paturi aflate in structura – cardiologie, neurologie, medicina fizica si balneologie, ortopedie si traumatologie, respectiv chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, Spitalul de Recuperare mai detine o baza de tratament, un ambulatoriu pentru sportivi si un ambulatoriu de specialitate, un laborator de radiologie si imagistica medicala, un laborator de analize medicale, precum si servicii auxiliare inerente desfasurarii activitatii medicale.
Urmare a investitiilor masive pe care Consiliul Judetean Cluj le realizeaza anual in reabilitarea infrastructurii si dotarea cu aparaturǎ medicala performanta a Spitalului de Recupeare, aceasta unitate sanitara si-a consolidat continuu si statutul de baza de invatamant si cercetare medicala universitara si postuniversitara, astfel incat dintr-un total de 57 de medici, 21 sunt cadre universitare integrate.
Notorietatea Spitalului Clinic de Recuperare este apreciata de insusi Ministerul Sanatatii care, in baza unei evaluari efectuate recent, prin aplicarea unor chestionare pacientilor la externare, a clasat aceasta unitate sanitara pe un onorant loc II in topul national al spitalelor din Romania in ceea ce priveste calitatea serviciilor medicale oferite, cu un procent de 86,85%. De asemenea, spitalul se claseaza si pe pozitia a patra din 500 de unitati sanitare evaluate, cu un procent de 91,19%, din perspectiva analizei satisfactiei pacientilor cu privire la curatenia pe care au perceput-o in cadrul unitatii.

Comentarii