Actiune de ecologizare in Cheile Turzii si Cheile Turenilor derulata de Consiliul Judetean Cluj


Joi, 10 mai 2018, echipe mixte formate din presedintele si cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean Cluj, angajati ai aparatului de specialitate din cadrul institutiei, precum si rangeri din cadrul Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo – Biroul Arii Protejate, au participat la o actiune complexa de voluntariat care a avut ca obiectiv principal ecologizarea Rezervatiilor Naturale ,,Cheile Turzii” si „Cheile Turenilor”.
Desfasurata dupa mini-vacanta de 1 mai, cand defileul a fost vizitat de nu mai putin de 6.000 de turisti si alpinisti, actiunea din Cheile Turzii a vizat, in special, igienizarea platoului si a traseului deschis turistilor din rezervatie, ca urmare a fluxului important de vizitatori din aceasta perioada. De asemenea, echipe mixte formate din reprezentanti ai Consiliului Judetean si rangeri Salvamont au marcat cateva portiuni din traseele cunoscute de catarare (Traseul Triunghiul Galben si Punctul Rosu), respectiv au reabilitat poteca de vizitare din apropierea podului numarul patru.
In ceea ce priveste actiunea derulata in Cheile Turenilor, aceasta a vizat ecologizarea intrarii in aria protejata desfasurata pe o suprafata de aproximativ 25 de ha, respectiv partea dintre localitatea Tureni, in amonte. De asemenea, au fost realizate activitati de optimizare a potecii de vizitare, respectiv de curatare a vegetatiei, inlaturare a bolovanilor, etc.
Astfel, in cadrul acestor doua activitati de voluntariat desfasurate simultan, au fost colectati zeci de saci cu diverse deseuri nedegradabile, acestia fiind transportati pana la iesirea din rezervatii si preluati ulterior de autospecialele unei firme specializate de salubritate.
Manifestarea s-a bucurat de un real succes in randul conducerii si al angajatilor Consiliului Judetean, actiunea de ecologizare dorindu-se a fi o prefatare a debutului sezonului cald, care incepe oficial cu vacanta de Rusalii, cand numarul turistilor vizitatori va fi exponential mai mare: „Dincolo de satisfactia in sine oferita de o zi minunata petrecuta activ in natura si pentru natura, ne bucuram foarte mult de faptul ca am reusit sa sesizam o crestere a gradului de civilizatie a turistilor care ajung la aceste obiective naturale de maxima atractivitate din judet. In acest moment, gratie si activitatii deosebite depuse de rangerii Salvamont Cluj, Cheile Turzii si Turenilor sunt pe deplin ecologizate si pregatite pentru numarul mare de turisti preconizat pentru acest sezon de vizitare”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Reamintim faptul ca aceasta actiune de ecologizare organizata de SPJ Salvamont-Salvaspeo Cluj, serviciu public aflat sub autoritatea forului administrativ judetean, este cea de-a doua, de acest fel, de la inceputul acestui an. Prima dintre ele s-a desfasurat in data de 22 aprilie a.c., in Cheile Turzii, cu ocazia Zilei Internationale a Pamantului, cand peste 100 de iubitori de natura au reusit sa adune circa 50 de saci cu deseuri, majoritatea aduse de viiturile paraului Hasdate odata cu topirea zapezii, dar si lasate de turistii vizitatori pe perioada iernii 2017/2018. De asemenea, ca urmare a acestei prime ecologizari, in ultimele doua saptamani Cheile Turzii a inregistrat un record de vizitatori, nu mai putin de 1.500 de adulti si copii deopotriva vizitand acest obiectiv turistic de interes national, turisti care au lasat in visteria Salvamont Cluj peste 36.000 lei, bani care sunt folositi exclusiv in vederea conservarii, in conditii corespunzatoare, a acestei bogatii naturale a judetului Cluj.
Rezervatiile Naturale ,,Cheile Turzii” si „Cheile Turenilor” sunt obiective turistice care ofera vizitatorilor lor modalitate deosebita de petrecere a timpului liber, admirand frumusetile naturale in stare pura ce se pot intalni la tot pasul. Astfel, turistii pot sa opteze in acest moment fie pentru o plimbare relaxanta in natura, fie pentru practicarea unor sporturi extreme care nu afecteaza microclimatul existent: alpinism, catarare, parcugerea traseului via-ferrata, zbor cu parapanta, etc.

Comentarii