Festivalul Bunatatilor Traditionale


Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura subordonata Consiliului Judetean, alaturi de Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, Scoala Gimnaziala Valea Ierii, Primaria si Consiliul Local al comunei Valea Ierii, organizeaza Festivalul Bunatatilor Traditionale de la Valea Ierii. Evenimentul va avea loc vineri, 18 mai 2018, incepand cu ora 12.00, la Centrul de Informare si Promovare Turistica din localitate.
La manifestarea aflata la cea de-a VI-a editie vor participa cateva sute de elevi proveniti din peste 20 de scoli din noua judete ale tarii, insotiti de parinti si cadre didactice, iar tinerii se vor intrece in cadrul mai multor sectiuni.
Astfel, in cadrul sectiunii creatie literar-istorica, acestia vor prezenta, in format video, monografiile localitatilor de provenienta, iar in cadrul sectiunii creatie artistica va fi parada si prezentarea costumelor populare traditionale, parada cailor – concurs cai de frumusete, organizarea unor expozitii de fotografie cu imagini relevante din zona scolilor prezente si a unor expozitii - ateliere mestesugaresti cu ornamente, obiecte din lut si lemn, sculpturi, picturi pe sticla sau lemn, tesaturi, cusaturi etc.
De asemenea, la sectiunea creatie arta culinara vor fi amplasate standuri cu produse traditionale agroalimentare naturale si/sau conservate, iar elevii si parintii de la scoala gazda vor gati preparate traditionale in aer liber. La sectiunea creatie folclorica, tinerii vor interpreta cantece populare si vor prezenta dansuri traditionale din zona de provenienta.
La finalul competitiei, un juriu de specialitate, din care fac parte si angajati ai Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, va desemna castigatorii la toate sectiunile, care vor primi premii si diplome.
Manifestarea va continua dupa-masa cu un spectacol folcloric, sustinut de interpreti locali si invitati Ana Georgeta Balla si Narcisa Balla, Eugenia Corpodean Ciceu, Maria Grosu, Diana Beldean, Dana Cristina Craciunescu, Adriana Felicia Felea, Mihaela Tosa, Ionut Candrea, Ioana si Andreea – Fetele de la Bihor si Ansamblul de dansuri populare „Mandra de pe Cris”.
Intregul eveniment va fi prezentat de coordonatorul proiectului, profesorul Sorin Ionel Braileanu, alaturi de Narcisa Balla.
Festivalul Bunatatilor Traditionale de la Valea Ierii are ca scop dezvoltarea interesului elevilor din invatamantul preuniversitar pentru cunoasterea, pastrarea si transmiterea portului popular, a traditiilor si obiceiurilor specifice locale si dezvoltarea dragostei pentru valorile romanesti.

Comentarii