Gábor Tompa este noul presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE)


In cadrul Adunarii Generale a Uniunii Teatrelor din Europa, care a avut loc in luna mai la Teatrul Vígszínház din Budapesta, Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a fost ales noul presedinte al Uniunii. Gábor Tompa il succede pe regizorul Michal Dočekal din Cehia, fost director al Teatrului National din Praga.
Gábor Tompa a declarat ca in calitate de presedinte al celei mai prestigioase organizatii teatrale din Europa isi propune sa construiasca punti intre vechile si noile valori si consolidarea renumelui organizatiei. Pe langa acestea, are in plan sa reia festivalul anual organizat de catre Uniunea Teatrelor din Europa, ultima editie fiind organizata, in 2008, de catre Teatrul Bulandra in parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj. De asemenea, pentru Gábor Tompa o importanta deosebita o au si academiile de vara, schimburile culturale si permanenta colaborare dintre teatrele membre.
Infiintata in anul 1990 de catre Jack Lang (Ministrul Culturii din Franta la acea vreme) si de cunoscutul regizor Giorgio Strehler (directorul Teatrului Piccolo din Milano), Uniunea Teatrelor din Europa pun accent pe diversitatea culturala si lingvistica si iniţiaza forme durabile de colaborare internationala. Pana acum, presedinti ai Uniunii au mai fost: regizorul Gábor Zsámbéki, care a condus organizatia dupa moartea lui Giorgio Strehler, intre anii 1998-2004; regizorul Alexandru Darie (directorul Teatrului Bulandra); regizorul Ilan Ronen (fost director al Teatrului Habima din Israel). In acest moment, Uniunea Teatrelor din Europa are peste 40 de membrii, principalul sau scop fiind colaborarea inovatoare si schimburile internationale.

Comentarii