Noaptea Privighetorilor, cel mai relaxat duel om-pasare


Societatea Ornitologica Romana modereaza duelul muzical dintre pasari si oameni, la a sasea editie a evenimentului „Noaptea Privighetorilor”. In perioada 20-25 mai au loc nu mai putin de patru „meciuri” intre muzicienii din natura si cei de la Conservator. Concertele de muzica naturala si clasica au loc la Cluj pe 22 mai, la Bucuresti si Iasi pe 20 mai si la Sibiu pe 25 mai. La Cluj, Bucuresti si Iasi evenimentul are loc in Gradinile Botanice, in timp ce la Sibiu gazda este Muzeul Astra.
Reteta de la Noaptea Privighetorilor este simpla - vrem sa reimprietenim oamenii cu pasarile din orase. Cea mai simpla metoda: iesim intr-o zona unde avem pasari cantatoare, le ascultam si incercam sa ii invatam pe participanti cat mai multe despre ele. Dupa ce terminam tururile ornitologice, vedem ce replica au dat compozitorii de muzica clasica, cei care au inteles sa preia trilurile de pasari in operele lor.
Cred ca nu mai e nevoie de nicio explicatie atunci cand alaturam ciocarlia de numele lui George Enescu, dar si Vivaldi are triluri de pasare in celebra sa Primavara. Bach, Beethoven, Mozart, Ceaikovski, Grieg si multi altii s-au inspirat de la pasari. In 2018, spre deosebire de anii trecuti, organizam aceste concerte in patru locatii, lucru care nu ar fi fost posibil fara sprijinul financiar primit din partea Lidl Romania”, a declarat Dora Domsa, managerul proiectului Noaptea Privighetorilor.
La Cluj evenimentul incepe la ora 18.00. Dupa ce vizitatorii isi achita biletul de intrare, sunt preluati de ghizi ornitologi, fac un tur al gradinii, apoi se indreapta catre Gradina Romana, unde, incepand cu ora 19.00, va avea loc concertul.
Vor concerta Aurelian Bacan, Delia Bacneanu, Dioszegi Benjamin, Teodora Buia, Fodor Lilla, Alexandru Murariu, Diana Stir, Sonia Vulturar. Anul acesta vom asculta compozitii de Beethoven, Mozart, Murariu, Schumann.
Expozitia foto de anul acesta, ”Natura din umbra orasului”, este dedicata viitorului, speram noi, Parc Est. Dorim sa aratam publicului frumusetea naturala si potentialul unui asemenea loc si de ce este important ca acel spatiu sa ramana public si cat mai putin antropizat.  
Chiar daca nu vom auzi privighetori marti seara, ne propunem sa raspundem la orice intrebare legata de pasarile din orase, ne propunem sa ii reimprietenim pe oamenii din orase cu vecinii lor cei mai buni, cei care canta in loc sa dea cu bormasina la prima ora a diminetii”, a mai spus Dora Domsa.
Evenimentul organizat de SOR este gratuit, dar accesul se face doar dupa ce participantii isi achita biletele de intrare la Gradina Botanica Alexandru Borza.

Program Noaptea Privighetorilor 2018
20 Mai – Bucuresti – ora 17,00 
20 Mai – Iasi – ora 18,00
22 Mai – Cluj Napoca – ora 18,00
25 Mai – Sibiu – ora 18,00

Comentarii