Programul de Training in Siguranta Cibernetica va intra intr-o noua etapa


Programul de Training in Siguranta Cibernetica „TETAPOLIS Cyber Security Academy” derulat in cadrul Tetarom S.A, societate comerciala aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, va intra in perioada urmatoare intr-o noua etapa.
Urmare a recentei receptionari de catre forul administrativ judetean a celor patru imobile construite in cadrul proiectului cu finantare europeana de extindere a Parcului Industrial Tetarom I, proiectul va putea trece intr-o alta etapa, si mai aplicata, aceea a cursurilor si laboratoarelor de training complet. In prezent, programul de training este operational, functionand online si bucurandu-se de un real succes. De indata insa ce imobilele vor fi date in exploatare, acesta va trece in etapa activitatilor practice, de laborator.
Este, iata, unul dintre primele beneficii majore ale finalizarii si receptiei acestor cladiri ultramoderne pe care le-am construit cu bani europeni. In curand, acest program de training ultra-specializat, unic la nivel mondial, va putea sa functioneze si pe componenta aplicata,  astfel incat cunostintele acumulate sa poata fi puse in practica. Dincolo de avantajele atragerii de noi investitori in acest domeniu cu o valoare adaugata mare, Clujul isi consolideaza statutul de pol de crestere-dezvoltare in domeniul IT. De altfel, o pregatire cat mai avansata a informaticienilor constituie un aspect esential pentru ceea ce inseamna modelul de business actual si modalitatile optime de protejare a acestuia”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
Fiind pe deplin functionala, platforma de training poate fi accesata pe site-ul oficial www.ctf365.com, unde toti cei interesati isi pot crea un cont in baza caruia utilizatorul sa isi dezvolte competentele in securitate cibernetica. Pana in acest moment, peste 37.000 de utilizatori unici au accesat aceasta platforma, unde au avut de rezolvat nu mai putin de 834.278 de exercitii care au constat in identificarea unor erori preprogramate in cadrul unor modele de servere. Acestia au avut sarcina de a raporta erorile depistate intr-un interval de timp cat mai scurt, evaluarea finala bazandu-se atat pe nivelurile de dificultate parcurse cat si pe timpul petrecut in cadrul acestora. Dupa parcurgerea simularilor online, cei interesati vor putea continua programul de training printr-o pregatire fizica in cadrul laboratorului, in vederea identificarii dificultatilor intampinate si rezolvarii lor alaturi de personal specializat. La final, ei vor primi o diploma si o acreditare de „specialist in siguranta cibernetica”.
Ideea initierii acestui program de training specializat a avut la baza rezultatele unei cercetari in domeniu realizate la nivel mondial si care a reliefat existenta unui deficit de circa 1,5 milioane de specialisti in siguranta cibernetica. Lansat in toamna anului trecut in cadrul Parcului Știintific si Tehnologic TETAPOLIS, programul urmareste o curicula ce permite pregatirea specialistilor in siguranta cibernetica de la nivel de incepator, la nivel avansat. Platforma de training on-line are deja girul universitatii Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) din S.U.A., a dezvoltatorului de servicii de securitate Kaspersky si a operatorului de telefonie mobila T-Mobile. In acest moment, se afla in derulare faza de implementare a acestui curs ca modul obligatoriu in pregatirea specialistilor in siguranta cibernetica din universitati, universitatile pilot selectionate pentru acest program fiind Universitatea Tehnica din Cluj si M.I.T. din SUA.

Comentarii