Tabara de cercetare multidisciplinara a culturii traditionale din judetul Cluj


Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj, institutie de cultura subordonata Consiliului Judetean, va desfasura in perioada 18 - 22 iunie a.c., cea de-a IV - a editie a proiectului anual „Tabara de cercetare multidisciplinara a culturii traditionale din judetul Cluj”. Aceasta va avea loc in localitatile Moldovenesti, Podeni, Mihai-Viteazu, Cornesti, Viisoara, Urca, Luna si Grigoresti, de pe Valea Ariesului.
O asemenea initiativa e mai mult decat de apreciat, cu atat mai mult cu cat se desfasoara in anul Centenarului, un an in care toate manifestarile menite sa contribuie la pastrarea identitatii noastre nationale capata un plus de semnificatie”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Prospectarea teritoriului va fi facuta de o echipa de specialisti in diferite domenii ale culturii traditionale, de la institutii precum CJCPCT Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Romane - filiala Cluj-Napoca. Acestia sunt interesati in cercetarea amanuntita a sectoarelor culturale folclor literar, muzical, coregrafic, etnografic, port popular, grai local specific, stiinte populare, obiceiuri specifice din calendarul popular, ocupatii, mestesuguri, unelte, industrie casnica, relatii economice si sociale, norme de convietuire, arta populara traditionala si arte aplicate, cultura etnica si antropologie culturala.
Pe parcursul saptamanii de lucru va fi mereu consemnat stadiul de pastrare a traditiilor, dar si de reconstituire a celor uitate, bogate in elemente de cultura imateriala straveche. Rezultatele cercetarilor vor constitui, si de aceasta data, obiectul unor interesante si inedite articole in cadrul volumului „Cultura traditionala din judetul Cluj” - volumul III, secvente unice in filmul-document „Popas in Transilvania” - episodul IV, motive muzical-folclorice specifice in selectia albumului CD „Muzicantii din Turda” precum si imagini artistice graitoare, in expozitia fotografica ce va fi organizata cu ocazia evenimentelor de lansare.
Editiile anterioare ale taberei, desfasurate in perioada 2015-2017 in trei subzone cultural-geografice importante ale judetului Cluj, respectiv subzona montana - Marisel, Belis, Rachitele, cea a satelor din Campia Transilvaniei - Mociu, Frata, Ceanu-Mare si subzona Valea Crisului Repede – Poieni, Ciucea, Negreni, au avut un impact deosebit. Materialele rezultate de pe urma taberelor au fost foarte bine primite in randurile tuturor celor interesati de domeniul culturii traditionale identitare dar, mai ales, in cel al locuitorilor din comunitatile cercetate.
Pentru importanta sa, proiectul din acest an, supus atentiei unor prestigioase institutii culturale, a primit din partea Ministerului Culturii si Institutului National al Patrimoniului, aprobarea de a aplica pe toate documentele proiectului insemnul oficial al „Anului European al Patrimoniului Cultural - 2018”, primind rangul de proiect de importanta nationala si, totodata, europeana al Romaniei, in anul Centenarului.
Reamintim in acest context faptul ca Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj are ca obiective profesionale majore cercetarea, protejarea, conservarea, promovarea, punerea in valoare, transmiterea si revitalizarea elementelor patrimoniului cultural imaterial din judetul Cluj.

Comentarii