Trei premii importante pentru spectacolul Rosmersholm la Festivalul de la Pécs


Spectacolul Rosmersholm de Henrik Ibsen, pus in scena de regizorul Andriy Zholdak, a castigat, la Festivalul National de Teatru de la Pécs (Ungaria), premiile pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai buna actrita in rol principal (Éva Imre) si Cel mai bun decor (Andriy Zholdak si Daniel Zholdak).
Cea de-a XVIII-a editie a celui mai important eveniment teatral din Ungaria a avut loc in perioada 7-16 iunie 2018, iar din competitie au facut parte 14 spectacole. Selectia a fost realizata de un juriu format din János Térey (scriitor, dramaturg) si János Regős (dramaturg, actor si regizor).
In cadrul Galei de decernare a premiilor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa, a declarat ca Rosmersholm reprezinta un punct de reper in parcursul artistic al trupei, iar procesul de creatie a fost unul complex si le-a dat actorilor ocazia de a-si reinnoi resursele artistice. Rosmersholm este un spectacol tulburator si incomod, care vorbeste despre complexitatea sufletului uman. Este important de mentionat, a adaugat Gábor Tompa, ca la discutia despre spectacol, specialistii in domeniu au analizat estetica speciala a spectacolului, oferind astfel o noua si promitatoare abordare critica a acestuia.
De asemenea, actrita Éva Imre a precizat ca premiul inseamna recunoasterea unui proces de creatie lung si intens.
Premiile festivalului au fost acordate de catre un juriu format din opt membri: Zsófia Szamosi (actrita), Péter Trokán (actor), Lilla Falussy (dramaturg), Judit Csanádi (scenograf), Zoltán Rockenbauer (scriitor), István Szabó K. (regizor), Gábor Bóta (critic de teatru) si Zoltán Zsuráfszky (coregraf).

Comentarii