Festivalul international de folclor „Serbarile Transilvane – Serbarile Centenarului”, editia a XIX – a, in Piata Unirii


Festivalul international de folclor „Serbarile Transilvane - Serbarile Centenarului”, editia a XIX- a, se va desfasura in perioada 27 – 29 iulie 2018, in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Pe toata durata manifestarii, zilnic, intre orele 19:00-22:00, pe scena festivalului vor evolua interpreti vocali, alaturi de cele mai valoroase ansambluri folclorice din Transilvania, dar si invitati speciali din Romania, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Israel, Slovacia si Italia, ansambluri folclorice profesioniste si de amatori, care vor oferi un regal folcloric de zile mari.
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean, va fi prezenta in prima zi a Festivalului, vineri, 27 iulie, cand pe scena va urca Orchestra Profesionista „Cununa Transilvana” a institutiei, dirijor profesor Ovidiu Bartes, alaturi de interpretii Mariana Ionescu Capitanescu, Mariana Morcan, Sebastian Stan, Oana Carmen Bozga, Paul Ananie, Alexandra Chira si Catalina Rotaru. In aceeasi zi vor mai evolua in fata publicului Grupul folcloric „Zestrea” si Constantin Istici din Gherla,  Ansamblurile  folclorice „Balgarce” al comunitatii bulgarilor din Banat, „Horreum Margi Isakovo” - Serbia, „Pe un picior de plai” – Moldova, „Ayalot Hanegev”- Israel, „Ziemia Myslenycka” - Polonia, „A.C. Zampognaro Lazaro” -  Italia si „Sonechko” –Ucraina.
Ziua de sambata este dedicata ansamblurilor folclorice. Pe langa invitatii din strainatate, va fi prezent pe scena Festivalului Ansamblul Studentesc „Arcanul” al Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava.
Duminica, in ultima zi a festivalului, iubitorii muzicii populare ii vor putea urmari pe dansatorii Ansamblului „Dor Transilvan” al Companiei de Transport Public Cluj, care vor pune in scena jocuri traditionale din mai multe zone ale Transilvaniei, alaturi de interpreta de muzica populara Iulia Bucur.  De asemenea, vor evolua si ansamblurile venite din strainatate.
In cadrul manifestarii din Piata Unirii are loc si Targul mesterilor populari, organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, in parteneriat cu Asociatia Mesterilor Populari Clujeni. Pe langa produsele traditionale expuse spre vanzare, locuitorii orasului dar si turistii vor putea sa vada diverse ateliere traditionale: olarit, tesut, cusut, pictura de icoane, impletituri din paie si cioplituri in lemn. De asemenea, va fi vernisata si o expozitie de fotografie ce surprinde imagini din satul traditional romanesc. Editia din acest an a Festivalul international de folclor „Serbarile Transilvane” este pusa sub semnul Centenarului iar majoritatea ansamblurilor din strainatate prezente apartin comunitatilor romanesti. Tuturor participantilor le vor fi acordate diplome de participare iar celor mai valorosi mesteri populari, solisti, dar si ansambluri folclorice, le vor fi inmanate diplome de excelenta. Totodata, celui mai prestigios ansamblu participant la festival ii va fi acordat Trofeul Serbarile Transilvane.
Festivalul „Serbarile Transilvane” este organizat de Fundatia culturala „Etnostar”, in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din subordinea Consiliului Judetean si „Universitatea Babes-Bolyai”. Acesta are scopul de a conserva, promova si perpetua cultura, mestesugurile si traditiile populare din Transilvania. De asemenea, doreste sa contribuie la pastrarea culturii minoritatilor locale si crearea unei relatii interetnice normale in aceasta parte a tarii, aceea de cunoastere, apreciere si acceptare a culturii minoritatilor. Un alt scop al Festivalului este de a sustine activitatea ansamblurilor folclorice de amatori, copii si adulti, a formatiilor satesti si a celor care apartin minoritatilor nationale si de promovare a tinerilor interpreti de muzica populara. Incepand cu editia din anul 2016, evenimentul a devenit unul international, fiind inscris in Uniunea Mondiala de Folclor - I.G.F., cu scopul de a facilita si promova colaborarea culturala internationala intre ansamblurile folclorice din judetul Cluj si cele din tarile Uniunii Europene.

Comentarii