Judetul Cluj va avea o Strategie de Informatizare


Consiliul Judetean a gazduit o prima intalnire de lucru in cadrul proiectului ce vizeaza elaborarea Strategiei de Informatizare pentru judetul Cluj. Licitatia privind achizitionarea acestor servicii a fost castigata de catre Clusterul Cluj IT, criteriul de atribuire avut in vedere fiind oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic.
Durata contractului este de sase luni iar finantarea acestuia, in cuantum de 130.000 de lei fara TVA, este asigurata din bugetul Consiliului Judetean. Scopul elaborarii si implementarii strategiei este acela de a creste calitatea serviciilor oferite cetatenilor, concomitent cu sporirea eficientei activitatii functionarilor publici. Mai mult decat atat, monitorizarea tuturor activitatilor va determina o analiza prompta a rezultatelor, urmand ca acestea sa fie imbunatatite in cel mai scurt timp.
Materializarea acestui proiect va aduce numeroase si diverse avantaje atat Consiliului Judetean cat si tuturor celor care interactioneaza cu forul administrativ judetean. Principalele beneficii vor consta in perfectionarea activitatii administrative, imbunatatirea relatiei dintre institutie, cetateni si entitatile cu care colaboram, optimizarea procedurilor interne, iar lista poate mult continua”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
Important de precizat in acest context este si faptul ca echipa de specialisti din cadrul Clusterului Cluj IT va efectua, pentru inceput, o auditare a intregului sistem informatic, in vederea diagnosticarii nivelului de informatizare, respectiv a conformitatii infrastructurii hardware si software a forului administrativ judetean in raport cu nevoile interne, de deservire a cetatenilor si de relationare la nivel operational atat cu entitatile din subordine cat si cu alti colaboratori ai institutiei judetene. De asemenea, pe parcursul derularii acestui proiect se va realiza si o analiza SWOT privind informatizarea judetului iar la final specialistii vor formula propuneri si recomandari privind viitoarele actiuni si proiecte.
Elaborarea strategiei de informatizare presupune definirea unui model de dezvoltare a infrastructurii IT pornind de la cea existenta, identificarea deficientelor si formularea unor propuneri privind modalitatea de integrare a ceea ce exista cu elemente noi, pentru a putea genera un proiect complex de informatizare pana in anul 2025.
Nu in ultimul rand, la nivelul Consiliului Judetean se doreste ca strategia sa surprinda si viziunea etapelor subsecvente acesteia, respectiv arhitectura soft si dezvoltarea nucleului platformei care va integra datele de la toate autoritatile deoarece implementarea acestui concept trebuie sa se faca etapizat pentru a asigura o dezvoltare si o crestere reala.
Cred ca e esential ca administratia sa fie in ton cu societatea si cu vremurile pe care le traim. Tocmai de aceea, e important sa preluam cat mai multe dintre avantajele noilor tehnologii informatice si sa le punem in slujba misiunii noastre de a furniza servicii de calitate, intr-un interval de timp optim si conform asteptarilor celor pe care ii deservim”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, domnul Vakar Istvan, prezent la intalnire.
Principalele domenii de interventie vizate de strategia de informatizare sunt guvernarea locala – proiecte pentru administratie, precum module informatice integrate, circuitul documentelor, arhivare electronica, etc. si energie – proiecte de monitorizare si eficientizare a consumului de energie. Totodata, se vor avea in vedere arii precum sanatate – proiect suport de informatizare pentru medicina digitala; educatie – proiecte de informatizare si turism – proiecte ce vizeaza colectarea datelor specifice in vederea realizarii unor analize statistice pentru a fi utilizate in luarea deciziilor.

Comentarii