Let's Do It, Romania! Pe 15 septembrie, 1 milion de romani sunt invitati sa curete Romania la cea mai mare miscare civica de pe Glob


Consiliul Judetean Cluj si Let's Do It, Romania! anunta lansarea campaniei de curatenie World Cleanup Day, care isi propune ca in data de 15 septembrie 2018 sa mobilizeze toti romanii la cea mai ambitioasa actiune civica de pana acum. La nivel international, 150 de tari se unesc in cea mai mare miscare civica – World Cleanup Day.
Principalul indemn pe care il adresez tuturor clujenilor, si nu numai, este acela de a se alatura acestei initiative insemnate pentru mediul inconjurator. Este extrem de important sa invatam sa colectam deseurile selectiv, sa constientizam importanta resurselor naturale de care dispunem si sa evitam poluarea acestora pentru ca, doar printr-o mobilizare si un efort comun, putem contribui cu adevarat la protejarea mediului inconjurator”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populatia Globului pentru a produce o schimbare reala de comportament fata de resurse si fata de deseurile generate. In Romania, Let's Do It, Romania! isi propune sa mobilizeze 1 milion de voluntari. Inscrierea pentru Ziua de Curatenie Nationala se face pe www.letsdoitromania.ro, iar cei inscrisi vor putea sa-si aleaga zonele pe care le curata prin intermediul aplicatiei World Cleanup.
Let's Do It, Romania! este cunoscuta in Romania ca fiind cea mai mare miscare sociala, cu peste 1.400.000 de voluntari mobilizati si 18.000 de tone de deseuri curatate. Acest nou obiectiv indraznet de a strange 1 milion de romani pentru 15 septembrie inseamna, pe de o parte, o sansa de a curata Romania, iar pe de alta parte, un pas important in coagularea unei comunitati de romani activi si conectati, viziunea noastra inca din 2009. Noi credem mult in acest spirit de Doer, pe care il promovam de la prima actiune - actioneaza si contribuie la rezolvarea problemelor care te deranjeaza, pentru ca Romania ne priveste pe toti”, a declarat Ionut Iordachescu, Project Manager.
Partenerii institutionali sunt: la nivelul judetului Cluj - Consiliul Judetean Cluj, iar in tara - Ministerul Mediului, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania si Asociatia Municipiilor din Romania.
De asemenea, 50 de companii sprijina initiativa, iar la nivelul societatii civile, 56 de organizatii neguvernamentale si grupuri civice din Romania, reunind zeci de mii de copii, tineri si adulti implicati si sute de mii de beneficiari si-au asumat impreuna sustinerea Zilei de Curatenie Nationala, prin memorandumul semnat in luna iulie.
Voluntarii mobilizati pe 15 septembrie vor curata deseuri a caror cartare sau identificare se va  realiza cu aplicatia de mobil World Cleanup. Aplicatia poate fi descarcata gratuit din AppStore sau GooglePlay. Cei care contribuie la Harta Deseurilor pot castiga premii in valoare de 17.250 de lei, precum laptop-uri, smartphone-uri si o excursie pentru doua persoane in tara. Cartarea se va incheia in data de 2 septembrie, iar pana acum au fost incarcate pe harta 1.600 de mormane de deseuri.
Toate zonele cu deseuri sunt incarcate in World Waste Platform, prima baza de date despre deseuri dezvoltata la scala internationala. Aceasta cuprinde informatii despre loc, tipuri, originea deseurilor pentru analiza si pentru a arata progresul realizat.
Reteaua Let's Do It, Romania! cuprinde echipe locale in cele 41 de judete, 200 de voluntari fiind parte din organizarea campaniei.
Despre organizator
Miscarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat nastere in 2008, atunci cand Estonia a organizat prima Zi de Curatenie Nationala si a reusit sa mobilizeze 50.000 de voluntari intr-o singura zi. Romania este parte din reteaua internationala Let`s Do It World! inca de la inceput, fiind a patra tara care a organizat o actiune nationala de curatenie. Comunitatea s-a dezvoltat in ultimii 10 ani si numara astazi 150 de tari cu experienta sau care vor organiza pentru prima oara o Zi de Curatenie Nationala in 2018.
Cifre relevante despre situatia deseurilor in Romania si in lume
- Cel putin jumatate din cantitatea de plastic care exista astazi a fost produsa in ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
- Deseurile din plastic tind sa se acumuleze in mijlocul oceanelor. „Insula” din Oceanul Pacific este estimata ca ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Frantei (intre 700.000 si 1,6 milion km2)
- In fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung in oceane din rauri si zone de coasta. Asta inseamna 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coasta din lume. Daca tot acest plastic ar fi pus in camioane, linia formata din acestea ar inconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
- Din tot plasticul produs vreodata, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
- Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deseurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
- Un roman produce anual 254 kg de deseuri menajere pe an si mai putin de 10% sunt reciclate, in vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistica, Eurostat
- Romania intarzie sa adopte instrumente relevante privind gestionarea deseurilor, iar din 2020, daca nu va putea atinge o rata a reciclarii de 50%, tara va fi pasibila de sanctiuni de pana la 200.000 de euro pe zi si chiar taierea fondurilor UE pentru protectia mediului.
Pentru mai multe informatii pot fi utilizate urmatoarele date de contact: Anca Banita, Communication Manager, e-mail: anca.banita@letsdoitromania.ro, tel: 0724 229 678.

Comentarii