Deschidere de stagiune la Teatrul Maghiar de Stat Cluj; 16 companii straine vin la Festivalul Interferente


Teatrul Maghiar de Stat Cluj isi propune, in stagiunea 2018-2019, realizarea in primul rand a premierelor planificate pentru stagiunea anterioara, care, din motive financiare, au trebuit amanate. Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat, a precizat ca realizarea mai multor proiecte, in afara de cele doua-trei titluri noi, va fi posibila doar in functie de bugetul aprobat pentru anul viitor.
Astfel, stagiunea va debuta cu un spectacol planificat initial pentru luna martie a acestui an: Negutatorul din Venetia de William Shakespeare, regia Gábor Tompa. Premiera va avea loc vineri, 28 septembrie, ora 19.00, in Sala Mare.
Trupa Teatrului Maghiar de Stat va participa, in luna octombrie, la mai multe festivaluri din tara: spectacolul Ilegitim, regia Adrian Sitaru, este invitat la Festivalul Tranzit din Satu Mare si la Fest(in) pe Bulevard din Bucuresti, iar spectacolul serial Ingeri in America de Tony Kushner, regia Victor Ioan Frunza, se va juca in cadrul Festivalului National de Teatru.
La inceputul lunii noiembrie, va avea loc premiera unui nou spectacol realizat cu metode de teatru devised. Proiectul, cu titlul de lucru Under Construction, se bazeaza pe interviuri focus-grup realizate cu tineri aflati in pragul maturizarii si este condus de Krisztina Sipos. Proiectul este finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizeaza, in perioada 22-30 noiembrie, cea de-a VI-a editie a Festivalului International de Teatru Interferente. In cele noua zile de festival sunt invitate 16 companii din tari precum Rusia, Lituania, Portugalia, Grecia sau Israel si in program figureaza spectacole semnate de regizori precum: Anna Badora, Stathis Livathinos, Csaba Horváth, Milo Rau, Luk Perceval, András Urbán, Toni Servillo, Eimuntas Nekrosius, Ilan Ronen, Nuno Cardoso sau Klim Kozinsky. Tema centrala a editiei din acest an este Razboaie (Wars).
De asemenea, in partea a doua a stagiunii vor avea loc si premierele spectacolelor castigatoare ale concursului de proiecte pentru tineri regizori, dupa cum urmeaza: (In)vizibil, regia Leta Popescu, Mercenari de Mona Bozdog, regia Ioana Paun si Las Meninhas de Ernesto Anaya, regia Andrei Majeri.
In luna martie va avea loc premiera spectacolului Nora de Ibsen, regia Botond Nagy, iar in inchiderea stagiunii va fi prezentata publicului productia Lulu de Frank Wedekind, regia Enikő Eszenyi, directorul Teatrului Vígszínház din Budapesta. Tot la finalul stagiunii 2018/19 vor incepe si repetitiile unei coproductii realizate cu Teatrul de Stat din Dresda: Mutter Courage si copiii ei de B. Brecht pusa in scena de Armin Petras, fostul director al Teatrului Maxim Gorky din Berlin si Schauspiel Stuttgart. 

Comentarii