Incep lucrarile de consolidare a depozitului neconform de deseuri de la Pata Rat


Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, a semnat contractul vizand proiectarea si executia lucrarilor suplimentare necesare pentru consolidarea depozitului neconform de deseuri de la Pata Rat, in vederea finalizarii lucrarilor de inchidere.
Este un pas extrem de important pentru finalizarea inchiderii rampei de la Pata Rat, determinat de situatia din teren, cea care a impus luarea de masuri concrete si adecvate. In cursul saptamanii viitoare voi emite ordinul de incepere a lucrarilor, astfel incat operatiunile sa demareze iar finalizarea inchiderii rampei sa succeada cat mai rapid”, a declarat Alin Tise.
Lucrarile vor viza stabilizarea depozitul pe zona de sud-est, cu zid de sprijin la baza depozitului, prin consolidarea cu piloti. Totodata, va avea loc modificarea pantei taluzului si amenajarea unui drum tehnologic, capabil sa suporte incarcarile mari, date de utilajul greu de forare si de transportul materialelor de constructii. De asemenea, va avea loc decolmatarea paraului Zapodie si consolidarea malului stang al acestuia, totalitatea acestor operatiuni avand ca principal scop protejarea depozitului de deseuri si impiedicarea poluarii paraului Zapodie.
Astfel, intreaga zona afectata de alunecare, situata pe latura sudica a depozitului si pe o lungime de aproximativ 300 de metri pe latura estica, precum si zona stabila in prezent de pe latura estica a depozitului vor fi consolidate prin executia unui zid de sprijin din beton armat, cu o lungime totala de 700 de metri. Acesta va fi fundat pe doua siruri paralele si alternative din piloti forati la adancimea de 10 cm, cu diametrul de 600 de mm. Inaltimea zidului va fi de 3.5 m, acesta fiind prevazut cu o consola in partea din amonte cu rol de suport al  canalului pluvial.
Canalul pluvial va fi sapat in stratul de pamant compactat sprijinit de consola zidului, urmand ca apa pluviala colectata de canal sa fie evacuata printr-un sistem ce va traversa zidul prin partea inferioara, printr-un tub de beton. De acolo, apa va fi deversata printr-o zona consolidata, in raul Zapodie.
Lucrarile se vor derula pe parcursul a maxim 12 luni, din care trei luni reprezinta perioada de proiectare iar celelalte noua luni sunt destinate executarii lucrarilor de consolidare. Operatiunile au o valoare totala de circa 18 milioane de lei si vor fi executate de catre Asocierea S.C. NORD CONFOREST S.A. – S.C. FINARA CONSULT S.R.L. – S.C. INTERDEVELOPMENT S.R.L.

Comentarii