Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo din subordinea Consiliului Judetean Cluj, impreuna cu serviciul omolog din judetul Bihor, desfasoara in acest sfarsit de saptamana un amplu exercitiu regional care va simula situatia unui accident in zona Ponorul Mare din Platoul Varasoaia, Muntii Bihor-Vladeasa.
Astfel, actiunea de evacuare a unei persoane accidentate va avea loc in Avenul V5, din fata Muncelului, care este cel mai adanc din Romania, cu un sector de intrare stramt ce va trebui largit in mai mult de 10 portiuni, cu multe puturi si saritori ce vor trebui echipate si cu expunere mare la viitura.
Participarea la astfel de exercitii de mare dificultate este mai mult decat utila pentru salvamontistii clujeni fiindca evalueaza, in mod obiectiv, nivelul de pregatire al acestora, dar ii si pregateste pentru diversele situatii limita cu care se pot confrunta. In plus, necesitatea de a se coordona si de a actiona concertat, impreuna cu omologii din Bihor, le va fi de mare ajutor pentru eventualele interventii ce vor implica salvatori din mai multe judete ale tari”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Conditiile specifice de la fata locului impun ca exercitiul, la care vor participa peste 45  de speologi, salvamontisti si voluntari proveniti atat din tara - Arad, Hunedoara, Cluj, Bihor, cat si de peste hotare, din tari precum Ungaria, Slovacia si Polonia, sa se deruleze pe parcursul mai multor zile, astfel incat a fost necesara instalarea unei tabere de corturi exterioare, ca  punct de plecare a echipelor.
Realizat in colaborare cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul  Ministerului de Interne, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Avram Iancu” Cluj – S.M.U.R.D. Cluj si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Crisana” - S.M.U.R.D. Bihor, exercitiul are ca principale obiective si activitati coordonarea comuna a actiunii din punct de vedere tehnic si medical, instalarea unei tabere de baza/centru de coordonare si monitorizare a actiunii, echiparea avenului pentru evacuarea targii si instalarea unei linii telefonice care sa asigure comunicarea centrului de comanda cu subteranul.
De asemenea, se urmareste acordarea primului ajutor si pregatirea accidentatului pentru evacuare, instalarea unui punct cald si asigurarea functionarii acestuia pe o perioada mai lunga de timp, evacuarea accidentatului, evaluarea functiilor vitale pe parcursul evacuarii de catre o echipa mixta medic SMURD sau paramedic salvator speolog si predarea accidentatului catre un echipaj medical SMURD.
Dificultatea acestei actiuni deriva din faptul ca, in prezent, Avenul V5 este cel mai promitator sistem carstic din punct de vedere al potentialului explorativ, fiind un sistem cu doua intrari foarte dificile din cauza numeroaselor stramtori, unele extrem de restrictive. Descoperit in anul 1986 de catre Paul Damm, avenul are cea mai mare denivelare din Romania, de 653 de metri, o dezvoltare ce depaseste 20 de km, doua rauri subterane, dintre care pe unul dintre ele s-a format o cascada de 70 de metri si un fosil format din sali de foarte mari dimensiuni, astfel ca riscul de accidentare in subteran este ridicat.

Comentarii