Spectacol despre elita financiara a lumii: premiera cu Negutatorul din Venetia la Teatrul Maghiar


Vineri, 28 septembrie, ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului Negutatorul din Venetia de William Shakespeare, pus in scena de Gábor Tompa, directorul Teatrului. Urmatoarele spectacole sunt programate pe 30 septembrie si 5 octombrie. Biletele pot fi cumparate de la casa de bilete a Teatrului sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.
Gábor Tompa considera Negutatorul din Venetia una dintre cele mai complexe, dificile si controversate texte ale lui Shakespeare. Spectacolul Teatrului Maghiar aduce in prim plan elita financiara a lumii pentru care profitul este totul, iar deciziile sunt luate in functie de interese.
Spectacolul infatiseaza o lume rece, cu o tehnologie moderna, unde, prin contrast, pasiunile sunt intense: iubire, tradare, razbunare, egoism, narcisism, revolta, spectacolul propunandu-si sa trezeasca in publicul spectator trairea simultana a unor sentimente contradictorii.
De asemenea, András Visky, dramaturgul spectacolului, a vorbit despre problema anti-iudaismului pe care, inevitabil, acest text il pune in discutie. In Negutatorul din Venetia, Shakespeare se foloseste de imaginea stereotipizata a evreului, cu toate ca nu avea experiente personale legate de evrei, in acele vremuri existand legi care nu permiteau stabilirea evreilor in Anglia. Shylock este in acelasi timp infatisat ca un om in carne si oase, care isi exprima in mod direct propriile emotii, el devenind, de fapt, victima sistemului.
Scenografia spectacolului este semnata de Dragos Buhagiar, dramaturgia: András Visky, asistenti de regie: Botond Nagy, Emőke Veres. Imagini video: András Rancz, light design: László Erőss, asistent costume: Gyopár Bocskai, regia tehnica: Emőke Veres, Réka Zongor.
Din distributia spectacolului fac parte actorii: Viola Gábor, Bodolai Balázs, Szűcs Ervin, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Árus Péter, Györgyjakab Enikő, Vindis Andrea, Albert Csilla, Fogarasi Alpár, Bogdán Zsolt, Imre Éva, Laczkó Vass Róbert, Marosán Csaba, Orbán Attila, Dimény Áron, Váta Loránd, Paco Alfonsín, Sinkó Ferenc, Kántor Melinda, Platz János.

Comentarii