Produs de Romania a fost organizat la Cluj, in anul Centenar


Nu mai putin de 50 de artisti, 10 ansambluri folclorice, 150 de expozanti si mii de participanti au reprezentat ingredientele principale ale celor trei zile dedicate Targului „Produs de Romania”, un eveniment de mare anvergura desfasurat in weekendul recent incheiat, in premiera, la Cluj.
Realizat de Consiliul Judetean Cluj prin intermediul Asociatiei „Produs de Cluj”, cu sprijinul Primariei Cluj-Napoca, acest eveniment de exceptie a adus impreuna producatori si artizani din toate zonele tarii si nu numai, o prezenta inedita in acest peisaj fiind cea a delegatiei Raionului Hincesti din Republica Moldova, regiune infratita cu judetul Cluj.
Produs de Romania a adus la Cluj-Napoca cate un pic din cultura populara si din traditia locala a fiecarei zone etnografice a tarii. A fost un adevarat regal de gust, culoare si sunet, fiind, practic, foarte greu sa decizi care stand este mai frumos, care produse e obligatoriu sa le ai in camara si care recital nu trebuie ratat. Niciodata clujenii nu au avut parte de o oferta atat de bogata si diversificata, niciodata un targ nu a adunat atat de multi vizitatori. Pe de alta parte, reactiile oaspetilor nostri din tara, prezenti pentru prima oara la un eveniment organizat de noi, ne-au facut mandri de proiectul nostru si au confirmat faptul ca asemenea manifestari expozitionale sunt necesare deoarece nu doar ca ofera micilor intreprinzatori ocazia de a-si prezenta produsele, ci creeaza si conditiile ca oameni care traiesc in colturi de tara, la distante mari unii de altii, sa se cunoasca, sa relationeze si sa stabileasca viitoare colaborari de afaceri. Felicitari tuturor celor care au fost parte a acestui proiect, mai ales expozantilor care ne-a onorat cu prezenta lor!”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.


La evenimentul organizat sub egida „Produs de Cluj uneste Romania!” au fost expuse produse alimentare certificate ca fiind traditionale din Dobrogea, Banat, Moldova, Transilvania si Republica Moldova. Vizitatorii au putut degusta si achizitiona o mare varietate de carnati, muschi si sunca afumate, slanina sau jumari, cas, cascaval, telemea, urda, branza de burduf, preparate din peste, vinuri din podgorii celebre si o paleta extrem de variata de conserve din fructe si legume. La randul lor, artizani cunoscuti au adus la Cluj costume populare traditionale, ceramica de Corund si Marginea, obiecte din piele, impletituri din lana, canepa si paie, sculpturi in lemn si decoratiuni.
In ceea ce priveste Raionul Hincesti din Republica Moldova, delegatia acestuia a venit in fata clujenilor cu struguri, vinuri si produse derivate din vin extrem de apreciate, dulciuri, branzeturi si produse lactate specifice zonei, ulei presat la rece, dar si cu articole mestesugaresti din domeniul ceramicii traditionale, confectiilor, etc. 


Zece mesteri populari si producatori hincesteni i-au incantat pe vizitatori cu produsele lor alimentare si non-alimentare, extrem de apreciate de public, intr-un demers simbolic de subliniere a elementelor traditionale comune celor doua regiuni infratite si intregului spatiu etno-folcloric locuit de romani. Participarea de inalta tinuta a delegatiei hincestene a fost completata de ansamblul de muzica populara traditionala „Ciobanasii” care a avut rolul de a particulariza aceasta prima prezenta la targul de la Cluj cu elemente de folclor din arealul raionului aflat in imediata vecinatate a granitei cu Romania. Alaturi de aceasta prezenta inedita, standurile Asociatiei „Produs in Bucovina”, au fost si ele extrem de apreciate, ca de fiecare data, acestea evidentiindu-se nu doar prin aspect, ci si prin calitatea preparatelor aduse la Cluj-Napoca. In ceea ce priveste importanta acordata participarii la evenimentul de la Cluj, se impune a fi precizat faptul ca ambele delegatii au fost conduse de sefii administratiilor judetene, domnii Ghenadie Buza si Gheorghe Flutur.
Profitand si de vremea extrem de favorabila, clujenii au participat in numar mare, acestia onorand, in fiecare dupa-masa si seara, momentele artistice special pregatite de artisti de renume, reprezentativi pentru fiecare provincie istorica.

Comentarii