Avem pasari salbatice si iarna. Cum procedam?


Societatea Ornitologica Romana (SOR) ii invita pe clujeni la cea de-a cincea editie a evenimentului Atelierul de Hranitori, pe data de 25 noiembrie 2018, la Muzeul Zoologic al Universitatii Babes-Bolyai. Organizatorii au reusit sa impuna acest eveniment ca o traditie anuala – ziua cand clujenii vin alaturi de copii si de nepoti pentru a confectiona hranitori pentru pasarile salbatice si pentru a invata cum sa le ajute sa treaca peste gerul iernii. 
Evenimentul incepe de la ora 10 dimineata cu activitati si ateliere care vor tine pana la ora 16.00. Ne dorim foarte mult ca prin acest eveniment sa reusim sa sensibilizam clujenii asupra biodiversitatii urbane, pe care o pot observa si ajuta chiar si pe timp de iarna.  Vom pune accentul pe felul corect in care trebuie hranite pasarile salbatice - pentru ca, in ciuda a ceea ce se crede, painea nu este alimentul cel mai indicat pentru pasari. Dar ne vom ocupa si de alte specii carora le putem face viata mai usoara in lunile de iarna”, a spus Dora Domsa, coordonatorul Biroului Teritorial Cluj al SOR.
Cei care vin duminica la Atelierul de Hranitori sunt asteptati de voluntarii si de staff-ul SOR cu povesti despre pasari, informatii practice si cu o multime de idei folositoare pentru a face iarna mai usoara pentru pasari si mai colorata pentru oameni. Vor exista deja consacratele ateliere unde oamenii invata sa confectioneze hranitori pe care le pot lua acasa. Participantii pot sa aduca coji de nuca de cocos sau de pomelo, sticle de plastic sau cutii de lapte. Mai departe, angajatii si voluntarii SOR vor avea grija ca din mainile lor sa iasa hranitori numai bune de instalat, dar si alte obiecte de decor si sezon care au pasarile ca sursa de inspiratie. 
Pentru ca este un eveniment dedicat pasarilor, participantii isi pot testa abilitatile de identificare a speciilor din Cluj. „Vom incepe cu ajutorul ilustratiilor, in muzeu. Apoi, vom iesi afara, la hranitoarea din Parcul Facultatii de Biologie/Gradina Mikó, pentru a vedea pasarile direct si pentru a invata sa le deosebim si dupa aspect, dar si dupa stilul de a se hrani si felul in care zboara. Colegii de la Muzeul Zoologic vor face din ora in ora un tur ghidat prin salile muzeului, avand ca punct central pasarile. Insa, ca intotdeauna, mai avem si alte surprize”, a adaugat Dora Domsa.
Atelierul de Hranitori este un proiect propriu al SOR. Editia 2018 este realizata in parteneriat cu Muzeul Zoologic al Universitatii Babes-Bolyai, cu sprijinul Exclusiv Catering si Demmers Teehaus. Participarea la eveniment este gratuita, dar se achita biletul de intrare la Muzeul Zoologic.

Comentarii