Instalatie performanta de refacere a gazonului de pe Cluj Arena


In calitate de proprietar al Cluj Arena, Consiliul Judetean Cluj a achizitionat un sistem de accelerare a procesului de fotosinteza a gazonului de pe stadionul emblema al Clujului.
Echipamentul, de tip „SGL MU360”, este unul extrem de performant, printre cele mai avansate de acest gen de pe piata. Rolul acestuia este de a accelera procesul de fotosinteza, de pana la trei ori comparativ cu cel care se produce in mod natural, folosind doar lumina solara. Sistemul dispune de un software specific care, prin intermediul analizatorilor incorporati, masoara si inregistreaza date importante precum intensitatea luminii, umiditatea atmosferica, umiditatea la sol, umiditatea la firul de iarba, fertilizare, etc. Toti acesti indicatori colectati, extrem de importanti in microbiologia plantei, se interpreteaza apoi uniform, softul indicand extrem de fidel informatii esentiale legate de durata optima de functionare a instalatiei pentru aducerea ierbii la parametrii vizati.
Importanta acestei instalatii de ultima generatie este data de faptul ca, cu ajutorul ei, vom putea sa recuperam in timp record gazonul, astfel incat evenimentele de mare anvergura care se desfasoara anual pe Cluj Arena, sportive, muzicale sau de alta natura, sa afecteze cat mai putin calitatea suprafetei de joc. Un avantaj deosebit al sistemului este dat de faptul ca acesta poate fi folosit in mod continuu, inclusiv in timpul noptii, motiv pentru care gazonul de pe Cluj Arena va beneficia de o imbunatatire semnificativa”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.


Sistemul de monitorizare si analiza live 24/7 a cresterii gazonului de pe Cluj-Arena este format din trei module, fiecare dispunand de 60 de becuri cu lumina calda, cu o putere nominala de cate 600 de watt/400 volti fiecare. Fiecare modul acopera o suprafata de gazon de circa 360 de mp, insa, datorita mobilitatii acestora, intregul gazon al stadionului va beneficia, in mod uniform, de acelasi tratament special. Accelerarea procesului de fotosinteza faciliteaza dezvoltarea gazonului, ii confera un grad de densitatea mai mare şi o rezistenta mult mai indelungata, inclusiv pe perioada sezonului rece cand refacerea suprafetei de joc e mult ingreunata de conditiile atmosferice vitrege si de durata scazuta a luminii naturale.
Suma alocata de Consiliului Judetean Cluj pentru achizitionarea acestui sistem a fost de 1.649.900 lei. In prezent, de instalatii similare dispun inclusiv cele mai galonate stadioane ale Europei, precum cele din Barcelona, Madrid, Londra, Paris sau Munchen.

Comentarii