Spectacol aniversar de teatru duminica: Unchiul Vania la reprezentatia 150


Maine, 6 ianuarie 2019, ora 19.00, la Sala Mare (format studio) a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc cea de-a 150-a reprezentatie a spectacolului Unchiul Vania de A. P. Cehov. Spectacolul, care se joaca de unsprezece de ani cu casa inchisa, a fost pus in scena de Andrei Serban in anul 2007.
Rolul principal este interpretat de Gábor Viola. Din distributie fac parte actorii: József Bíró, Imola Kézdi, Enikő Györgyjakab, Anikó Pethő, Csilla Albert, Emőke Kató, Réka Csutak, Gábor Viola, Zsolt Bogdán, Attila Orbán, Ferenc Sinkó si Csilla Varga. La realizarea spectacolului au mai contribuit: Attila Keresztes (asistenta de regie), Kinga Kelemen (dramaturgia) si Carmencita Brojboiu (scenografia).
La cea de a 100-a reprezentantie, regizorul Andrei Serban declara: “Orice montare e o loterie. Nu stii niciodata ce va iesi. Am pus in scena Unchiul Vania de trei ori: la New York, la Cluj si la Petersburg, de fiecare data altfel. Spectacolul a fost primit bine peste tot, dar nicaieri ca la Cluj”.
Spectacolul a fost prezentat la Budapesta si la Bucuresti (in cadrul Festivalului National de Teatru).
Un spectacol deosebit din toate punctele de vedere: o maniera ingenioasa de a valorifica spatiul scenic; o lectura inovatoare a textului cehovian; o redimensionare originala, pe deplin justificata, a personajelor; o interpretare actoriceasca fara cusur. Ceea ce te impresioneaza in primul rand e felul in care Andrei Serban si-a supus creator spatiul teatral, arhitectura lui si scenotehnica. Se joaca peste tot, volumetria salii fiind utilizata pe toate coordonatele. Nimic nu e cum te-ai astepta sa fie, mereu esti surprins de propunerea care ti se face” – scria criticul de teatru Oltita Cantec.
Spectacolul Unchiul Vania a castigat, in 2007, Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai buna regie, Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal (András Hatházi) si Premiul criticilor de teatru din Ungaria pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2007/2008.
Bilete pot fi cumparate de la casa de bilete a teatrului sau online pe www.biletmaster.ro.

Comentarii