Putin, in primul tren dintre Rusia si Crimeea


Presedintele rus Vladimir Putin a inaugurat luni legatura feroviara dintre Crimeea anexata si Rusia continentala, realizata cu ajutorul unui pod lung de 19 kilometri peste stramtoarea Kerci, relateaza Agerpres.
Liderul de la Kremlin a efectuat prima traversare a podului, in cabina unei locomotive, alaturi de mecanic. „Cu munca voastra, prin talent si determinare ati aratat ca Rusia este capabila sa faca astfel de proiecte marete de infrastructura. Este cu siguranta nu doar cel mai lung pod din Rusia, ci si din Europa”, a spus Putin in fata unei multimi de muncitori constructori care au realizat podul.
Aceasta, fara nicio exagerare, ne da toata increderea ca putem si, cu siguranta, vom face proiecte similare in viitor”, a adaugat presedintele rus.
Obiectivul constructiei, demarata in februarie 2016 si contestata de Ucraina, este sa ajute la integrarea Crimeei anexate in economia rusa. Principala companie implicata in proiect este condusa de Arkady Rotenberg, fost partener de judo al lui Putin in copilarie. Trenurile care vor lega Moscova si Sankt Petersburg de Simferopol, capitala Crimeei, ar urma sa transporte anului viitor circa 14 milioane de persoane.
Sectiunea rutiera a podului peste stramtoarea Kerci a fost data in folosinta in mai 2018, Vladimir Putin inaugurand-o atunci la volanul unui camion.


UE a criticat deschiderea traficului feroviar pe podul intre Rusia si Peninsula Crimeea
Rusia a terminat construcția secțiunii feroviare a podului Kerci si a deschis traficul feroviar spre Peninsula Crimeea fara acordul Ucrainei. Acest lucru reprezinta o noua incalcare de catre Rusia a suveranitații si integritații teritoriale a Ucrainei”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Podul, cel mai mare din Europa, pe care unii il numesc „constructia secolului”, masoara 19 kilometri lungime si a costat 3,7 miliarde de dolari pentru a-l realiza.
Constructia podului a fost una foarte controversata intrucat Peninsula Crimeea a fost ocupata de Rusia in 2014, iar Ucraina este de parere ca acest pod reprezinta o incalcare a legilor internationale.

Comentarii