Vizitatori din toate colturile lumii, atrasi de muzeele clujene


Aflate la momentul bilantului pe anul 2019, muzeele ce functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj anunta cifre record. Numarul de vizitatori este in continua crestere.
Cel mai mare numar de vizitatori, respectiv 74.526 de persoane a fost inregistrat in 2019 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Cifra reprezinta o crestere cu cca. 6500 comparativ cu anul 2018. Din acest total, o pondere usor mai ridicata (38.430 de vizitatori) a revenit celor care au trecut pragul Parcului Etnografic “Romulus Vuia” din Hoia. Dar si obiectivele de patrimoniu gazduite de Sectia Pavilionara - Palatul Reduta de pe Memorandumului au trezit interesul. 36.096 de de clujeni si de turisti le-au vizitat.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise: “E o reconfirmare a faptului ca muzeele noastre constituie un reper important pe lista obiectivelor de vizitat, atat pentru turistii romani, cat si pentru cei straini. Vom continua sa investim in infrastructura acestor institutii si in promovarea patrimoniului cultural pe care il detin”.
Pe urmatoarea pozitie in clasamentul celor mai vizitate muzee din subordinea Consiliului Judetean se afla Muzeul de Arta Cluj-Napoca, cu 70.018 vizitatori, institutia muzeala primind in 2019 cu aproape 6.000 de persoane mai mult comparativ cu anul 2018. Acestia au putut admira atat lucrari din cadrul expozitiilor permanente ale muzeului cat si capodopere expuse in cadrul celor 62 de expozitii temporare organizate in anul 2019. Pe langa vizitatorii de la sediul institutiei, lucrari din patrimoniul muzeului au mai fost admirate de peste 40.000 de iubitori de arta, la diferite expozitii organizate in tara.
Muzeul Memorial “Octavian Goga” Ciucea a primit, pe parcursul anului 2019, vizita a 17.426 de persoane. Mare parte a publicului vizitator a fost format din grupuri organizate de elevi insotiti de cadre didactice, participantii la actiunile culturale ce au avut loc in incinta muzeului, publicul specializat din domeniul culturii si literaturii, admiratori ai creatiei literare si ai personalitatii marelui poet si om politic transilvanean Octavian Goga, turisti straini si alte categorii de vizitatori.

Comentarii