DUST – Mat Maneri Quartet la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Violonistul Mat Maneri si pianistul de origine romana Lucian Ban revin la Cluj! De data aceasta, prezinta impreuna cu basistul John Hébert si tobarul Randy Peterson albumul DUST. Concertul de jazz are loc duminica, 14 noiembrie, la ora 19.00, in Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat.
Violonistul Mat Maneri isi considera muzica asemeni unei miscari din launtrul calmului. El continua arta maestrilor in improvizatie Paul Bley si Paul Motian (cu care a cantat in trecut), cu un sunet aparte lucrat perfectionat de-a lungul anilor.
In cea mai recenta inregistrare a sa, DUST, Maneri isi canta muzica rascolitoare alaturi de un ansamblu de muzicieni aparte. Lansat la sfarsitul anului 2019 de catre Sunnyside Records, DUST prezinta uimitoarea muzica a lui Maneri intr-un program de compozitii fara final, un mariaj unic intre jazz si muzica microtonala. Inca de la aparitie, DUST a castigat aprecierea publicatiilor The Rolling Stone, The Wall Street Journal, Jazz Times, All About Jazz, etc.
De-a lungul carierei sale de peste un sfert de secol, Mat Maneri a definit vocea violei si a viorii in jazz, respectiv, in universul muzicii improvizate. Nascut in Brooklyn, in anul 1969, Maneri este recunoscut la nivel international drept unul dintre cei mai convingatori si originali artisti ai generatiei sale. Laudat pentru individualitatea sa de nivel inalt si pentru colaborarea cu nume sonore ale muzicii de improvizatie din secolul XX, Maneri a lucrat cu tatal sau Joe Maneri, cu Cecil Taylor, Tim Berne, William Parker, Craig Taborn si multi altii.
Din ansamblu fac parte: cel mai vechi colaborator al lui Maneri, bateristul Randy Peterson, pianistul Lucian Ban, un asociat apropiat al ansamblului si un excelent partener de proiect, si contrabasistul John Hébert.
Mat Maneri si Lucian Ban au lucrat pentru prima data impreuna in anul 2009, la Enesco Re-Imagined, un proiect dedicat muzicii marelui compozitor roman George Enescu. Albumul a fost recunoscut in mass-media drept unul dintre albumele de top ale acelui an. JazzTimes a scris ca „Enesco Re-Imagined reprezinta o muzica vizionara apatinand celui de-al treilea flux”. Duo-ul Maneri – Ban, Transylvanian Concert, lansat de ECM in 2013, a castigat aprecierea criticii de ambele parti ale Atlanticului, fiind prezent inclusiv pe cateva dintre liste best of ale anului. The Guardian scria: „Un gen de frumusete melancolica si exuberanta capricioasa aparte”, The New York Times l-a numit „un nou album minunat si relaxant”, in timp ce AllAboutJazz.com a salutat „Momentele [sale] neasteptate de frumusete”.
Biletele se pot achizitiona de luni pana vineri, intre orele 10.00-14.00, de la Casa de bilete a Teatrului si online de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Comentarii