Calator sub clar de luna, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj


Sâmbătă, 8 ianuarie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului Călător sub clar de lună, după Szerb Antal, în regia lui Botond Nagy.
În cadrul conferinţei de presă organizată cu ocazia premierei, regizorul Botond Nagy a vorbit despre relaţia sa cu textul: „Călător sub clar de lună este un text care m-a deschis, m-a făcut mai vulnerabil, m-a emoţionat şi faţă de care am încercat să păstrez o oarecare distanţă. A fost pentru prima dată când nu am vrut să mă văd eu ca regizor pentru că importante sunt textul şi prezenţa lui Szerb Antal. Este o operă care trebuie tratată cu grijă. Nu aş vedea această producţie în alt teatru şi este foarte important pentru mine cum va ajunge acest text la publicul din Cluj. Sunt foarte curios cum va fi primit”.
Balázs Bodolai, interpretul personajului principal (Mihály) a povestit despre perioada repetiţiilor: „Mihály este un om care nu se poate desprinde de trecut, nu poate trăi în prezent. Este ceva care îl ţine în trecut, care îl cheamă acolo şi astfel nostalgia devine ceva negativ, este asociată cu durerea. Cuvântul nostalgie provine din greacă şi este compus din nostros şi algos adică trecut şi durere, durerea provocată de faptul că trecutul nu mai este. Această dorinţă pentru ceva care nu mai este are un preţ foarte mare. Preţul este că nu poţi trăi în prezent atâta timp că nu te-ai desprins de trecut”.
La realizarea spectacolului au contribuit: Irina Moscu (scenografia), András Rancz (LED & Video design), Ágnes Kali (dramaturgia), Csaba Boros (muzica). Light design-ul este semnat de Cristian Niculescu şi Romeo Groza. Directorul de producţie al spectacolului este Tibor Tenkei, iar din echipa de LED-sculpture fac parte Botond Bardócz, Péter Buksa, Mihály Fábián, Romeo Groza, Levente Kerekes, Dávid Kiss şi Sándor Maier. Personajul principal, Mihály, este interpretat de Balázs Bodolai, distribuţia fiind întregită de actorii: Anikó Pethő, Lóránd Váta, Zsuzsa Tőtszegi, Ervin Szűcs, Gábor Viola, Áron Dimény, Csilla Albert, Tamás Kiss şi Miklós Bács. Biletele pentru spectacolul Călător sub clar de lună pot fi achiziţionate dela casa de bilete a Teatrului şi online de pe www.biletmaster.ro.

Comentarii