Stagiunea 2022/2023 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj: INTERFERENȚE, cinci premiere și prezența la mai multe festivaluri

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu trupa la finalul stagiunii 2022/2023, directorul general Gábor Tompa a subliniat faptul că Teatrul Maghiar de Stat Cluj a avut și în acest an o stagiune intensă, care a însemnat: cinci premiere, organizarea Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, prezența la mai multe festivaluri din țară și străinătate.

Stagiunea 2022/2023 a fost pusă sub semnul aniversării a 230 de teatru în limba maghiară la Cluj. De aceea, accentul a fost pus în special pe montarea unor autori maghiari.

Stagiunea a debutat cu premiera absolută a spectacolului Tinerii barbari, coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj și Teatrul de Cetate din Gyula, regizat de Attila Vidnyánszky jr. Cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea dramaturgului transilvănean Tamási Áron, Teatrul Maghiar de Stat a prezentat publicului piesa de teatru Alinare strămoșească, pusă în scenă de László Béres. László Bocsárdi a adaptat pentru scenă romanul realist Rubedeniile de Móricz Zsigmond; producția a fost prezentată și în cadrul celei de-a 5-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Reflex de la Sfântu Gheorghe. A urmat o altă adaptare a unui roman, Édes Anna de Kosztolányi Dezső, spectacol semnat de István Szabó K. Producția a înregistrat un mare succes de public, biletele fiind vândute în avans pentru toate spectacolele stagiunii. Spectacolul pus în scenă de Botond Nagy, Elektra după Sofocle, a încheiat stagiunea 2022/2023.

Momentul culminant al stagiunii jubiliare 230 a fost organizarea celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, care a avut loc în perioada 17-27 noiembrie 2022. Tema ediției a fost Teamă / Speranță. În cele unsprezece zile de festival, publicul a avut ocazia de a vedea 14 trupe din 11 țări, cum ar fi: Franța, Germania, România, Ungaria, Serbia, Ucraina, Slovenia, Luxemburg, Portugalia, Elveția și Coreea de Sud.

Pentru a recompensa un eveniment care a adus în România trupe de teatru de pe mai multe continente, în cadrul celei de-a 31-a ediții a Galei Premiilor UNITER, Senatul Uniunii Teatrale din România a acordat Premiul de Excelență „Ion Caramitru” Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj împreună cu Teatrul de Stat din Constanța și SNT Drama Ljublajana au realizat spectacolul Prometeu'22, care a făcut parte din proiectul Catastrofă derulat de Uniunea Teatrelor din Europa. Regizată de Gábor Tompa, producția a avut premiera în iulie 2022 la Cluj, s-a jucat de șapte ori la Ljubljana (octombrie 2022) și de două ori la Constanța (ianuarie 2023). Ca punct culminant al proiectului Catastrofă, spectacolul a făcut parte, de asemenea, din programul Festivalului Finisterra organizat de Teatrul Național São João din Porto și UTE și a fost prezentat și în cadrul celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE.

În stagiunea care tocmai s-a încheiat, trupa Teatrului Maghiar de Stat Cluj a fost invitată la festivaluri din țară și străinătate: Hamlet și Macbett s-au jucat în cadrul celei de-a 32-a ediții a Festivalului Național de Teatru de la București. De asemenea, spectacolele Macbett, Tinerii barbari, Ferma animalelor și Prometeu'22 au făcut parte din programul celei de-a 10-a ediții a Olimpiadei Teatrelor, eveniment organizat anul acest în Ungaria. Tot în stagiunea 2022/2023, producția Tinerii barbari a fost invitată în cadrul celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Madách Imre (MITEM) de la Budapesta.

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a nominalizat-o pe Éva Imre la categoria Cea mai bună actriță în rol principal pentru personajul Barbarul B. din Tinerii barbari.

Éva Imre și András Visky au fost distinși cu Premiul pentru cultura maghiară contemporană din Transilvania. Éva Imre a fost premiată la categoria artele spectacolului, iar András Visky a luat premiul pentru literatură.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își va întâmpina publicul în luna august, la spectacolele care se vor juca în cadrul celei de-a 14-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Biletele pentru spectacolele din luna august pot fi achiziționate online, de pe site-ul www.biletmaster.ro (până în data de 7 august), iar din 8 august și de la Casa de bilete a Teatrului.

Compania Teatrului Maghiar de Stat Cluj vă urează vacanţă plăcută şi vă aşteaptă la spectacolele din stagiunea 2023/2024!

Comentarii